Mégsem lesz drágább a távhő

A hőerőműveknek jövőre sem szabadpiaci áron kell fűtőanyagot vásárolniuk.
Hirdetés

Mégsem kell a távhő nagyarányú drágulásától tartani január elsejétől, az Európai Bizottság ugyanis beleegyezett, hogy a városi távhőszolgáltatók és a hőerőművek esetében ne liberalizálják jövő év elejétől a földgáz árát – jelentette be a szerdai kormányülést követően Răzvan Nicolescu energiaügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Mint rámutatott: már megkapták a bizottság írásos jóváhagyását, így jövő héten a kabinet sürgősségi rendeletet fogad el a liberalizálás ütemtervének módosítása érdekében. Victor Ponta miniszterelnök ugyanakkor arról beszélt, hogy a távhő alapos drágulásáról szóló értesülés inkább „politikai alapon elindított pletyka” volt, a lehetőség ugyanis nem merült fel komolyabban.

„Január elsejétől a földgáz ára sem a háztartási fogyasztók, sem a távhőszolgáltatók számára nem emelkedik” – szögezte le a kormányfő, aki egyúttal felszólította a minisztereket arra, hogy nyilvánosan és azonnal tisztázzák a „hasonló jellegű pletykákat”.
Ehhez képest Iulian Iancu, a képviselőház ipari bizottságának vezetője a testület hétfői ülésén úgy nyilatkozott: amennyiben a kormány nem intézkedik sürgősségi rendelettel az ügyben, januártól drágulni fog a távhő azon fogyasztók számára, akik nem rendelkeznek saját hőközponttal.

 

Hirdetés