Mégsem akar autonóm lenni Torja

A prefektúra haragjától tartanak.
Hirdetés

Torja Helyi Tanácsa Daragus Attila polgármester előterjesztésére többségi szavazattal visszavonta tegnap a múlt hónapban Bokor Béla, a Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselője által előterjesztett és akkor egyhangú vokssal elfogadott határozatot.

A Székely Nemzeti Tanács ajánlására a testület kinyilváníthatta, hogy egyetlen, különálló, Székely¬föld nevet viselő közigazgatási egységbe akarnak tartozni. A határozat azt is tartalmazza, hogy a Székelyföld számára szerves törvény szavatolja az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett legyen hivatalos a magyar is. A Néppárt és az MPP tanácstagja a visszavonás ellen szavazott.

Daragus Attila elmondta: a prefektúra november 14-én a közigazgatási bíróságon támadta meg a határozatot. Az elöljáró szerint a román alkotmány értelmében semmi esélyük sincs megnyerni a pert a kormányhivatallal szemben, s ezért az RMDSZ-es tanácstagok a visszavonás mellett döntöttek, nem látták értelmét a pereskedésnek, amivel maguk ellen vonták volna a prefektúra haragját.

 

Hirdetés