Politikamentes tüntetést tervez az MPP

A Gyulafehérvári nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó ígéreteire emlékeztetnek szombaton Sepsiszentgyörgyön.
Hirdetés

Öt pontból álló petíciót küldenek a kormánynak a Magyar Polgári Párt (MPP) által szervezett tüntetésen, amelyet két nappal a román nemzeti ünnep előtt, november 29-én tartanak Sepsiszentgyörgyön.

Biró Zsolt, az MPP elnöke kedden, Marosvásárhelyen elmondta: a petíciót aláírja a párt 250 önkormányzati képviselője, majd a dokumentumot szombati ismertetése után elküldik a román kormánynak, hogy emlékeztessék az

1918. december 1-jén Gyulafehérváron

elfogadott nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó ígéreteire.

A petícióban kérik Székelyföld autonómiáját, a székelyföldi régió létrehozását, a gyulafehérvári ígéreteket is tükröző új alkotmány elfogadását, a magyar nyelv hivatalossá tételét, valamint a székely jelképek használatának engedélyezését.

A háromszéki RMDSZ korábban jelezte, hogy társszervezője lesz a megmozdulásnak, most azonban azt válaszolták az MPP-nek, hogy

nem tartják időszerűnek

a szombati tüntetést. A megmozdulást támogatja az Erdélyi Magyar Néppárt és a Székely Nemzeti Tanács is.

Hirdetés

Biró Zsolt azt mondja, a sepsiszentgyörgyi tömegrendezvényen

nem lesznek politikai szónoklatok.

A megmozdulásra hívó plakátokra, szórólapokra sem tették fel az MPP jeleit, hogy politikai szimpátiáktól függetlenül mindenki azonosulhasson a rendezvény céljaival – nyilatkozta.

„Erre az ünnepre nem tudunk másképp készülni, csak úgy, hogy felmutatjuk a közakaratot, hiszen a mai napig nem teljesültek az 1918-as ígéretek, a mai napig másodrangú állampolgárok vagyunk Romániában” – nyilatkozta Biró az MTI-nek.

(A fotó a 20214. március 10-i marosvásárhelyi auronómiatüntetésen készült. Szerző: Erdély László)
 

Hirdetés