Hivatali visszaéléssel gyanúsítják Markó Attila RMDSZ-es képviselőt és Alina Bicát, a DIICOT főügyészét

Mert állítólag közreműködtek egy illegális kárpótlási ügyben.
Hirdetés

„Testvérháború” tört ki a romániai ügyészségek között: az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály csütörtökön este egy restitúciós ógy kapcsán hivatali visszaélés gyanúja miatt őrizetbe vette Aline Bicát, a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) főügyészét. Ugyanebben az ügyben bűnvádi eljárás indult Markó Attila RMDSZ-es képviselő ellen is, aki korábban szintén tagja volt  restitúciós testületnek. Ellene is hivatali visszaélés gyanújával nyomoznak.

Bicát azzal gyanúsítják, hogy közbenjárt annak érdekében, hogy a bizottság törvénytelenül ítéljen meg kártérítést egy visszaszolgáltatási ügyben, amikor az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) erre szakosodott bizottságának tagja volt.

Az ügyben őrizetbe vették a kárpótlások megállapításával megbízott testület két másik volt tagját, Lăcrămioara Alexandrut, és Dragoş Bogdant, aki korábba az adóhivatal (ANAF) alelnöke volt.

A testületnek tagja volt Markó Attila RMDSZ-es képviselő – aki ellen a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium református egyháznak történő visszaszolgáltatása miatt zajlik bírósági eljárás -, Crinuţa Dumitrean, az ANRP akkori elnöke, Cătălin Florin Teodorescu PSL-s honatya, Sergiu Diacomatu, volt PMP-s, jelenlegi PNL-s politikus, illetve Virgil Baciu és Oana Vasilescu.

A gyanú szerint a testület törvénytelenül ítélt meg kárpótlást egy Gheorghe Stelian nevű üzletembernek egy valós értékénél lényegesen magasabbra fölértékelt bukaresti telekért.

Hirdetés

A DNA szerint a 13 hektáros területet 377 282 300 lejre értékelték fel, ami 263 327 559 lejjel (61 714 021 euró) magasabb a terület valós értékénél. Az ügyészek szerint ezzel az összeggel károsították meg az államkasszát. Az összegen négy üzletember osztozott, a legnagyobb, 46 288 238 eurós összeget Gheorghe Stelian kapta, emellett egy 7 és két 4,1 millió eurós részt osztottak ki.

A gyanú szerint Alina Bica DIICOT-vezér közvetítőkön keresztül egy snagovi telket kapott azért cserében, hogy egyengette a kárpótlás megítélésének útját a restitúciós bizottságban. A telket aztán értékesítette, a pénz egy része pedig ahhoz a Dorin Cocoş nevű üzletemberhez került, aki korábban Elena Udrea PMP-elnök férje volt, jelenleg pedig előzetes letartóztatásban ül, mivel a gyanú szerint közvetítőként érintett a kilenc minisztert érintő szoftverbeszerzési panamában. Cocoş állítólag közel áll Stelianhoz, a restitúciós döntés kedvezményezettjéhez.

 

Hirdetés