Hulltak a fejek a parlamentben

Ecaterina Andronescu és Şerban Mihăilescu ex-miniszterek ellen a Microsoft-ügyben indulhat bűnvádi eljárás.
Hirdetés

Megvonta szerdán a parlament Ecaterina Andronescu (PSD) és Şerban Mihăilescu (UNPR) szenátorok mentelmi jogát. A két egykori miniszter ellen így bűnvádi eljárás indíthat a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a Microsoft-ügyben.

Andronescu 2000 decembere és 2003 júniusa között, illetve 2008. december és 2009. október között volt oktatásügyi miniszter, Mihăilescu pedig a kormányfőtitkárságot irányító tárca nélküli miniszteri tisztséget töltötte be 2000. december és 2003. október között.

Mindkettejük ellen hivatali hatáskörrel és befolyással való visszaélés, valamint

pénzmosás

gyanúja miatt indítana eljárást a DNA. Andronescut csúszópénz elfogadásával is gyanúsítják.

A DNA kilenc egykori miniszter ellen kért bűnvádi eljárást: Andronescu és Mihăilescu mellett gyanúsítottként szerepel az ügyben Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu és Adriana Ţicău.

Hirdetés

Az ügyben az ex-minisztereken kívül több más személy érintett, akik korábban minisztériumok tisztségviselőiként, illetve informatikai cégek képviselőiként összesen

20 millió dolláros csúszópénzt

kértek abból az 54 millió dollárból, amellyel a kormány Microsoft-licenszeket vásárolt iskoláknak. A Microsoft-ügyben 2013 júniusában fordult a DNA-hoz a miniszterelnöki hivatal ellenőrző testülete.

Kedden Ioan Adam képviselő mentelmi jogát is megvonták a képviselőházban ugyanabban z visszaszolgáltatási ügyben, amelyben Viorel Hrebenciuc PSD-szenátort korábban előzetes letartóztatásba helyezték.
 

Hirdetés