Életkor alapján „tolják be” az Első autót

A korhatár 35 év, aki ennél fiatalabb, az nagyobb kedvezményt kap.
Hirdetés

Nyilvánosságra hozta a gépkocsi-vásárlásra kedvezményes hitelt biztosító Első autó program lebonyolításával kapcsolatos alkalmazási módszertant a pénzügyminisztérium: eszerint más-más feltételeknek kell megfelelniük a 35 év alatti és az annál idősebb igénylőknek. Mint kiderült: a hitelszerződés megkötésekor a 35 évesnél nem idősebb ügyfeleknek a vásárolandó autó értékének legalább 5 százalékát kell majd befizetniük előlegként, esetükben pedig a kedvezményes bankkölcsön az összeg legfeljebb 95 százalékát fedezi, a többit önrészből kell megoldaniuk. Ez a 95 százalékos hitel nem tartalmazza a kamatok és más banki illetékek értékét. A módszertan azt is előírja, hogy a kormány ebben az esetben a hitelként felvehető összeg 50 százalékát biztosítja, a másik felét pedig a bank.

A 36 éves, illetve ennél idősebb személyek számára ehhez képest a bankkölcsön minimum 10 százalékát számítják fel előlegként, a hitel ugyanakkor a gépkocsi árának legfeljebb 90 százalékát fedezi, az állam pedig a finanszírozás 40 százalékát biztosítja.

A pénzügyi tárca arról is beszámolt, hogy a kedvezményes hitelt igénylő klienseknek bizonyítaniuk kell egyebek mellett, hogy új gépkocsit kívánnak vásárolni, amely eleget tesz az Euro 5, vagy ennél magasabb normaszintnek, ára pedig – általános forgalmi adó (áfa/TVA) nélkül – nem haladja meg az 50 ezer lejt (mintegy 11 ezer eurót).

Az ügyfélnek emellett kötelessége lesz általános érvényű, mindenre kiterjedő CASCO biztosítást kötni, a hitel futamideje alatt – amely nem haladhatja meg a hét évet – pedig nem adhatja el a gépkocsit. A kormány erre az évre 50 millió lejes keretet biztosít az Első autó programra.
 

Hirdetés