Az ortodox egyház betiltja a Halloweent?

Szentségtörés! A Halloween-imádó gyerekek sátánisták!
Hirdetés

A Román Pátriárkia azt állítja, hogy a Halloween-ünnepek szervezésével a diákokat okkult gyakorlatokra és természetellenes, gyakran erőszakos viselkedésekre vezetik rá, sőt, biztatják. A Román Pátriárkia állásfoglalására egy nappal azután került sor, hogy a romániai Katolikus Egyház kijelentette, a Halloween ünneptől nem idegenek a sátánista gyakorlatok.

A Román Pátriárkia kiadta „A furcsa és hátborzongató kereskedelmi szenzációhajhászás – az elembertelenedés veszélye” című közleményt, melyben elítéli a Halloween-ünnepek megszervezését, egy olyan hagyományét, melynek alapját

egy halálisten imádása képezi.

„A Román Pátriárkia osztja számos hazai szülő, diák és tanár arra vonatkozó aggodalmát, hogy egyre több romániai közoktatási intézményben (az óvodáktól a középiskolákig) Halloween-ünnepet tartanak, mely hagyomány a szellemeknek és egy kelta halálistennek a – román hittől és szellemiségtől idegen – pogány imádatán alapul”, áll a Pátriárkia közleményében.

A Román Ortodox Egyház (BOR) képviselői szerint a román iskolákban az utóbbi években egyre gyakrabban szerveznek különböző tevékenységeket az „erőszakmentesség” témájában, de az ilyenfajta eseményeken, mint amilyenek a Halloweennel kapcsolatosak, a diákokat – a szórakozás ürügyén – okkult praktikákra és természetellenes, gyakran erőszakos viselkedésre biztatják.

„Bár a szakértők a társadalmon belüli erőszak és különösen a fiatal nemzedék agresszivitásának fokozódására figyelmeztetnek, a média pedig egyre több ilyen iskolai esetről számol be, paradox módon éppen a gyermekek és a fiatalok fejlődésére és nevelésére negatívan ható tevékenységeket bátorítják, melyek néha a tanrenden kívüli oktatási programban is szerepelnek. A családnak, az iskolának és az egyháznak együtt kell dolgoznia a következő nemzedékek helyes nevelésében, a román kultúra és hagyományok megismerésének gondozásával és bátorításával, a kreativitás és a szépérzék, a jó és rossz, igaz és hazugság, igazságosság és igazságtalanság közötti különbségtétel serkentésével”, áll még a Román Pátriárkia közleményében.

Hirdetés

A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia csütörtökön küldött levelet az ország valamennyi román katolikus püspökének, melyben azt tanácsolják nekik, hogy a katolikus hívőket biztassák az egyes keresztények által elfogadott

„pogány szokások”

elkerülésére, és tartsák tiszteletben a november 1-i „Mindenszentek ünnepélyességét” és a november 2-i „Minden Elhunyt Hívőről szóló Megemlékezést”.

Egy katolikus papok által készített elemzés szerint „a Halloween ünneptől nem idegenek a sátánista praktikák”, és negatív hatással van a gyermekekre. „Aggasztóknak tekinthetők azok a hatások, melyek ennek az eseménynek a jellemzőivé váltak. (…) Ezt az üzletek és a klubok alaposan kihasználják! A groteszk és hátborzongató hangsúlyokon túlmenően megfigyelhető a hajlam az ezotériára és az ártó szándékra. Egy gyors keresés az interneten mindezt megerősíti! És ez az aspektus még aggasztóbbá válik, amikor ezek a megnyilvánulások a gyermekeket célozzák meg!”, mutat rá az említett elemzés.

Hirdetés