Nők az esélyegyenlőségért

Közösen lép fel az RMDSZ nőszervezete és az Európai Néppárt (EPP) nőszervezete azért, hogy érvényesüljön a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség a helyi döntéshozatalban.
Hirdetés

Erről Doris Pack, az EPP nőszervezetének elnöke és Biró Rozália, az RMDSZ nőszervezetének elnöke írt alá megállapodást vasárnap Kolozsváron az RMDSZ egy éve alakult nőszervezete második országos küldöttgyűlésén. A felek annak érdekében vállaltak együttműködést, hogy az elkövetkező időszakban minél több romániai önkormányzat aláírja és életbe léptesse a Nők és férfiak közötti esélyegyenlőségről a helyi közéletben című európai chartát. Amint az egyezményben megfogalmazták, meg akarják erősíteni a nők szerepét a helyi és regionális döntéshozatalban.

Doris Pack a helyi szerveződések fontosságát említette az aláírás utáni sajtótájékoztatón. Elmondta, ő maga is egy kistelepülés, majd egy nagyváros önkormányzati testületében kezdte el a politikai munkát. Onnan lépett tovább a német parlamentbe, majd az Európai Parlamentbe. „A helyi szerveződés a legfontosabb a globális világban. A helyi önkormányzatokban dolgozó nők jobban oda tudnak figyelni a családok mindennapjaira” – jelentette ki a néppárti nőszervezet elnöke. Hozzátette, ha a nők nem kapnak megfelelő szerepet a pártokban, a pártok aligha tudnak fellépni a nemek közötti esélyegyenlőségért más területeken.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, az RMDSZ nőszervezetének alelnöke elmondta, hogy az RMDSZ a romániai önkormányzatok szövetségében is kezdeményező szerepet vállal a charta elfogadtatása ügyében. Hozzátette, a dokumentum aláírása csak az első lépés az esélyegyenlőség felé, ezt további lépéseknek kell követniük.

A nőszervezet küldöttgyűlésére Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, államfőjelöltje feleségével és egyéves kislányával érkezett. Beszédében arra emlékeztetett, hogy az RMDSZ másfél évvel ezelőtt tartott kongresszusán maga javasolta a nőszervezet létrehozását. Úgy vélte, a nőszervezet megújuláshoz segítette hozzá az RMDSZ-t, amely – állítása szerint – a Kárpát-medencei magyar szervezetek és a romániai parlamenti pártok között az egyedüli, amelyik 1990 óta nem változtatott nevet, jelképet és irányvonalat.

Biró Rozália, a nőszervezet elnöke az egy hét múlva tartandó romániai elnökválasztásra is kitért. Arra biztatta a nőszervezet tagjait: mondják meg otthon, hogy nem lesz vasárnapi ebéd szavazás nélkül.
 

Hirdetés