Lombba borul a filmgyártás is a Lombon?

Valami készül Kolozsvár határában.
Hirdetés

Az optimista felhangok szerint Janovics Jenő városa ismét a filmgyártás egyik jelentős központjává, „mini-hollywooddá” válhat azáltal, hogy várhatóan 2015-ig elkészül a Kreatív Iparágak Regionális Kiválósági Központja a Lombon. Az ötven milliós beruházás a városvezetés reményei szerint mágnesként vonzza majd a vállalkozókat. Elsősorban a kreatív iparágak képviselőit, filmeseket, rádiósokat, formatervezőket, grafikusokat, valamint informatikusokat várnak a hét hektáros területen épülő központba.

Az épületegyüttes négy részből áll, és legalább 23 cégnek adhat otthont, 150 munkahelyet teremtve ezáltal. A már épülő csarnokok a filmgyártás feltételeit is megteremtik. 

Ugyanakkor a központhoz fog tartozni egy 5000 férőhelyes öko-amfiteátrum is – részletezte Ovidiu Câmpean projektmenedzser. Hozzétette: jól haladnak az építkezéssel, így 2015-re elkészülhet a központ. A beruházást fele-fele arányban támogatja az Európai Unió és a helyi városvezetés.

A kiválósági központ csak az egyik megvalósítása a Cluj Innovation City elnevezésű projektnek. Ugyanitt épül egy induló vállalkozásokat támogató inkubátor, mely szintén munkahelyeket fog teremteni. Az építkezések idén júniusban kezdődtek, ekkor Emil Boc polgármester elmondta: az önkormányzat önjárulása mintegy 95 millió lej a megvalósításhoz.

Hirdetés

Első körben 40 cég költözik ki az innovációs „városba”. 240 új munkahelyet teremt a beruházás. A cégek és az alkalmazottak számára biztosítani kell a megközelíthetőséget, ezért a jelenlegi kövezett út helyett egy négy sávos utat szeretnének építeni európai uniós finanszírozással. Egyelőre ez még csak terv szintjén létezik. Boc elmondása szerint a regionális fejlesztési miniszterrel is tárgyaltak, hogy nyerjenek rá támogatást.

Fotó: ziuadecj.realitatea.net

Hirdetés