Florea: csúnya, csúnya magyar egyházak!

Merthogy a vásárhelyi polgármester szerint nem hajlandók felújítani a visszakapott ingatlanaikat. Amelyeket amúgy jó állapotban orzott el a román állam, csak egy kicsit lelakva adta vissza.
Hirdetés

Az uniós pályázatok akadályoztatásával vádolja a felújításra szoruló marosvásárhelyi iskolák tulajdonosaiként az egyházakat Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester – számol be a Krónika. Ennek részben ellentmondanak az egyházak képviselői, akik kapcsán kiderült: míg a római katolikus egyházzal közelednek az álláspontok, addig a református egyház ügyvédet fogadott, így napok kérdése és bepereli a városházát az elmaradt bérek miatt.

A papok, az egyházak gondnokai a hibásak, hogy a tulajdonukban levő épületekre nincs érvényes szerződés, és a marosvásárhelyi városháza nem tud uniós pályázatokat lehívni a Bolyai Farkas Gimnázium és az Unirea Főgimnázium felújítására” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Dorin Florea. Az elöljáró a visszaszolgáltatásokat szabályozó törvényt szidta, és újra hangsúlyozta: nem ért egyet azzal, hogy középületeket, iskolákat adtak vissza a volt tulajdonosoknak, hiszen, szerinte ezeket önkormányzati tulajdonban kellett volna hagyni.

„Visszakapták, de nem vigyáznak semmire, nem fektetnek be, hull a vakolat, veszélyesek az osztálytermek. Sem az Unirea-, sem a Bolyai-gimnázium esetében nem sikerült aláírni a hosszútávú szerződést, így nem tudunk uniós pénzt lehívni. Pedig az illetékes osztályunk már elkezdte a pályázatok előkészítését, de amíg nincs szerződés, addig meg van kötve a kezünk. Mondtam, üzentem a papoknak, hogy jöjjenek és kössük meg a szerződést, de mindhiába” – mondta Florea.

Az Unirea Főgimnáziumot a római katolikus státus kezeli: ennek képviselője, Tamási Zsolt elmondta, hogy több ízben is egyeztettek a városháza képviselőivel, legutóbb szeptember végén. Úgy tűnik, végre közlekedtek az álláspontok és napok kérdése, hogy aláírják az épület használatát magában foglaló hosszútávú bérleti szerződést.

A római katolikusokkal ellentétben Ballai Zoltán, az Erdélyi Református Egyházkerület gazdasági tanácsadójának elmondása szerint a református püspökség és a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal képviselői legutóbb tavaly nyáron ültek tárgyalóasztalhoz.

„Azon a találkozón részt vett a polgármester és személyes tanácsadója, Csegzi Sándor is. Mi elmondtuk, hogy a Bolyai épületeinek használatáról szóló szerződés megkötésének legfontosabb feltétele, hogy a polgármesteri hivatal törlessze a 2010 óta elmaradt bérleti díjat és a felhalmozott büntetőkamatot. Azt is elmondtuk, hogy mi már megrendeltünk egy uniós pályázathoz szükséges dokumentációt, ami 200 ezer euróba került, és amennyiben a városháza törleszti az elmaradásokat, ezt a rendelkezésére bocsátjuk, és hajlandóak vagyunk 20–25 éves szerződést kötni” – összegzett a gazdasági tanácsadó.

Hirdetés

Mint mondta, sajnálatos módon Marosvásárhelyen nem sikerült közelíteni az álláspontokat, s bár havonta kiszámlázzák a bérleti díjakat, a városháza nem hajlandó fizetni.

További részletek az alábbi linken.

Kép: radiomures.ro
 

Hirdetés