Nem minden önkormányzat tejel szívesen a PSD nacionalizmusa miatt

A december 1. törvénnyel elégedetlenkedőkhöz csatlakozott egy román polgármester is. Borszék RMDSZ-es polgármesterének azonban nincs ellenvetése a jogszabállyal szemben.
Hirdetés
Vasile Paval, Vaslui polgármestere szerint nagyon nehéz átültetni a gyakorlatba azt a törvényt, amely kötelezi az önkormányzatokat, hogy minden településen egy főutat nevezzenek el 1918. december 1-jéről. A névváltoztatás miatt az illető utca lakói ki kell cseréljék dokumentumaikat, ami pénzbe kerül. A polgármesteri hivatal számára is többletköltséget jelent az utcanév-módosítás – hívta fel a figyelmet. Azzal megbékélne a Vaslui-i polgármester, ha egy új utcát neveznének el az egyesülés dátumáról, de belátja: manapság csak a külvárosokban létesülnek új utak, az pedig sokak szemében nem méltó a nemzeti ünnephez.    
 
A polgármester szavait ismertető Hotnews.ro hírportál A nacionalizmus ára: hogyan kell megfizetnie több ezer románnak a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kezdeményezett utcanév-változtatási törvényt címmel számolt be erről. A cikk emlékeztetett arra, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt a Nép Ügyvédjéhez fordult a kötelező utcaátnevezések ügyében, míg a hatalmon lévő RMDSZ tisztségviselői nem képviseltek egységes álláspontot erről, ketten meg is szavazták.  
 
A newshub.org megkérdezett három Hargita megyei polgármestert is a névcseréről. Míg Szentegyháza és Gyergyószentmiklós polgármestere határozottan ellenezte az utcaátnevezést, Borszék RMDSZ-es polgármestere, Mik József kifejtette: nincs ellenvetése a tervvel, de a költségeket központi forrásból kell megoldani.  
Fotó: bg15mc.ro

Hirdetés