Az olajár csökkenti az inflációnkat

Akár egy egész százalékponttal is, ha nem gyengül tovább a lej. Mivel olcsóbb lett az import olaj.
Hirdetés

Közép-Európa EU-gazdaságai számára a leghasznosabb a nettó olajimportőr felzárkózó gazdaságok közül a nyersolaj világpiaci árának csökkenése – állapították meg pénteki tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai közölték, hogy becslésük szerint az olajárak legutóbbi csökkenése azonnali hatásként átlagosan hozzávetőleg 1 százalékponttal csökkenti Magyarország, Románia és Lengyelország éves inflációs ütemét, tekintettel az energiahordozók magas arányára ezeknek a gazdaságoknak az inflációs kosarában.
 
A ház szerint ha az olajárak tartósan alacsonyan maradnak, akkor ezekben az országokban valószínűleg jelentősen lefelé kell majd módosítani az inflációs előrejelzéseket, feltéve, hogy a csoport fizetőeszközei nem gyengülnek nagyobb mértékben.
 
A kereskedelmi mérlegeket tekintve a térségben Magyarország jár a legjobban az olajárak csökkenésével, mivel itt a legmagasabb a GDP-arányos energiaimport-számla – állapítják meg a cég elemzői.
 
A Bank of America-Merrill Lynch tanulmánya szerint ebből a szempontból Romániában a legkisebb az alacsony olajárak hatása, mivel a román energiahordozó-import az éves GDP-értéknek mindössze a 4 százaléka, ami a legalacsonyabb a közép- és kelet-európai térségben. Mindemellett a román energiahordozó-import 60 százaléka nyersolajon kívüli termékekből áll, ezért a román kereskedelmi mérlegben várhatóan csak késleltetve és részlegesen jelenik meg az olajárcsökkenés.
 
Az erős dezinflációs hatások miatt azonban a térségen belül a román és a lengyel jegybank részéről várható rövid távon a legnagyobb eséllyel további – egyaránt 0,50 százalékpontos – kamatcsökkentés – jósolták a cég londoni elemzői.
 

Hirdetés