December 14-én is választunk

Nem mindenhol, csak Kolozs megyében. Megyei tanácselnököt, mert a két évvel ezelőtti nyertes egyelőre csak a börtöncellára hosszabbította meg a mandátumát.
Hirdetés

December 14-ét jelölte ki a kormány Kolozs megye választópolgárai számára, hogy szavazzanak az új megyei tanácselnök személyéről – tudta meg az Actual de Cluj. A kolozsvári román portál szerint az időpontot eddig csak a prefektus tudta, és már elindította a voksolás megszervezését (iskolák, óvodák kinyitását, urnák őrzését).

A névtelenséget kérő forrásra hivatkozó portál úgy tudja, a megye politikai vezetőit egyelőre nem értesítették hivatalosan az időpontról.
 
Szintén politikai forrásra hivatkozva írják, hogy az ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség Alin Tișe volt megyeelnököt, jelenlegi szenátort indítaná, mert más valószínűleg nem tudná felvenni a versenyt a kormányzó Szociáldemokrata Párt jelöltjével. Akit még nem nevesítettek, bár azt már lehet tudni, hogy Kolozsvár polgármesteri székére 2016-ban Aurelia Cristea hajt a PSD színeiben.
 
Alin Tișe hivatalosan nem erősítette meg indulását, sőt azt állította, még nem döntött, mert még nem látja biztosan, van-e értelme megméretnie magát az időközi választáson.
 
A Kolozs megyei tanácsot június eleje óta Vákár István RMDSZ-es politikus irányítja ideiglenes megbizatással.
 
Az elnöki tisztség azt követően üresedett meg, hogy a korrupció gyanújával letartóztatott és hónapok óta vizsgálati fogságban levő Horea Uioreanu október elején lemondott az elnöki tisztségről. Júniusban csak felfüggesztették 2012-ben elnyert tisztségéből. Korrupció miatt vették őrizetbe májusban, azóta vizsgálati fogságban várja az ítéletet az ellene folyó büntetőperben.
 
Uioreanu a bíróság előtt beismerte, hogy jelentős pénzösszegeket kapott üzletemberektől, de tagadta a korrupció vádját. Állítása szerint a pénzadományok pártja választási kampányát szolgálták.

Hirdetés