Autonómiát kért a Hargita megyei alprefektus

Nem, nem Székelyföld, csak az iskolai Tej és kifli program számára. Tízezer lejre büntették a kifliket szállító tordai céget.
Hirdetés

Se minőségben, se mennyiségben nem feleltek meg azok a kiflik, amelyeket egy tordai cég szállít a Hargita megyei iskolákba, ezért a céget tízezer lejes bírság kifizetésére ítélte a Hargita megyei fogyasztóvédelem – írja a Vocea Transilvaniei az Agerpres hírügynökségre hivatkozva.

Több székelyföldi iskola is jelezte, hogy rossz minőségű a kifli, ezért a fogyasztóvédelem vizsgálatot indított, és azt találta, hogy nem is elég nagyok: 20 kifliből hat érte el a szerződésben is előírt súlyt. Ráadásul a cég egy héten csak egyszer szállított, míg a kiflik szavatossági ideje mindössze 48 óra.
 
A tejre is panaszkodtak, nemcsak a gyerekeknek, de felnőtteknek is nehéz felnyitni a csomagolást.
 
A céget tavaly is megbüntették szabálytalanságok miatt – közölte Laurenţiu Moldovan, a fogyasztóvédelem vezetője. A hivatal ismétlődő szabálytalanságok miatt be is tilthatja vagy felfüggesztheti a szolgáltatást.
 
A Tej és kifli program szóba került kedden az iskolák biztonságáról szervezett fórumon a prefektúrán is, ahol Adrian Jean Andrei alprefektus több beleszólást kért a megyei önkormányzat számára. Bár a programot és a közbeszerzést országos szinten bonyolítják, az alprefektus szerint haszonélvezőként a megyei tanácsnak is joga van módosítani a szerződés záradékait a szolgáltatás javítása érdekében.
 
Andrei az egész törvényi szabályozást és a közbeszerzési eljárást is módosíttatná, mert míg a Hargita megyei termelők néha kénytelenek elönteni a tejet, addig az iskolákat más megyékből látják el, gyakran nem is megfelelő minőségű, friss termékekkel.

Hirdetés