Teljesen feladta államfői pártatlanságát Traian Băsescu

Egyrészt lehazugozta és lekorruptozta a két, legesélyesebbnek tartott jelöltet, és még azt is elárulta, hogy kire fog szavazni. Na vajon kire?
Hirdetés

Teljes erőbedobással beszállt a választási kampányba a mandátuma végéhez közeledő Traian Băsescu államfő: még mielőtt leleplezte volna, hogy Ponta kormányfő titkos ügynök volt, éles támadást intézett hétfőn a novemberi elnökválasztáson induló két legesélyesebb jelölt – Victor Ponta és Klaus Johannis – ellen, és kijelentette, hogy Elena Udreának, a Népi Mozgalom Párt (PMP) jelöltjének államfővé választását támogatja. 

Nyílt beavatkozását a választási kampányba azzal indokolta, hogy állítólag mind a szociáldemokrata (PSD) Victor Ponta kormányfő, mind Klaus Jonannis, a jobbközép Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjének kampánystábja azt próbálja elhitetni a közvéleménnyel: Băsescu fő riválisukat támogatja.

Az államfő leszögezte: sem Pontával, sem Johannisszal nem kötött titkos megállapodást, és a jövőben sem hajlandó támogatni egyiküket sem, mert mindkét politikust hazugnak és korruptnak tartja.

Egyes elemzők egyébként azt állítják, hogy – ha nincs is titkos megállapodás közöttük, de – Ponta és Băsescu most egymás kezére játszik azáltal, hogy a kettejük csatározása sajátítja ki a közfigyelmet, és így nem engedik Johannist jobboldali alternatívaként felépíteni a választók előtt. Băsescu szerintük beletörődött abba, hogy Ponta lesz az elnök, és azt reméli, hogy – Johannis bukása után – neki sikerül majd a jobboldalt újjászerveznie és megerősítenie a következő parlamenti vagy elnökválasztásig.
 

Hirdetés