Színvallásra kéri az EMNP az RMDSZ-t

Természetesen az új Neptunként emlegetett tárgyalásokról van szó. Tárgyalóasztalhoz ülést is sürgetnek.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közleményben szólította fel az RMDSZ-t, hogy hozza nyilvánosságra azoknak a tárgyalásoknak a témáját, melyek keretében a román pártok képviselőivel egyeztettek a román–magyar viszonyról a Project of Ethnic Relations (PER) nevű szervezet közvetítésével. Az amerikai jogvédők képviselője, Allen Kassof – mint arról beszámoltunk – hétfőn arról beszélt, a szövetség és a román pártok képviselői idén már négy alkalommal üléseztek, a következő fordulóra pedig februárban kerülhet sor.

Az EMNP csütörtöki közleményében leszögezi: a romániai magyar politikai alakulatok, valamint a meghatározó civil szervezetek képviselőinek a legrövidebb időn belül tárgyalóasztalhoz kell ülniük, hogy egységes, a romániai magyarság jogos autonómiatörekvését tükröző állásponttal jelentkezzenek a következő találkozón. A néppárt ugyanakkor azt kéri, hogy a politikai alakulatok konzultáljanak a témában az erdélyi magyar történelmi egyházak elöljáróival is. A néppárt számára nem kérdés, hogy a tárgyaló delegációban az RMDSZ és a néppárt képviselői mellett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács képviselőinek helyet kell kapniuk.

„Az erdélyi magyar ügy megnyugtató rendezése nem csak Románia belügye, hanem a határokon átívelő magyar nemzetpolitika tárgya, továbbá európai biztonságpolitikai és stabilitási kérdés is. Ezért az asztalnál helyet kell hogy foglaljanak Magyarország és az Európai Unió illetékes képviselői is” – olvasható továbbá az EMNP közleményében.
 

Hirdetés