Csíkszeredában is felvirágozhatják Gábor Áron rézágyúját

A hétvégétől lesz látható a szabadságharc legendás fegyvere.
Hirdetés

Gábor Áron egyetlen megmaradt ágyúját mutatják be a csíkszeredai közönségnek ‬szombaton 15‭ ‬óra 30 perctől a Csíki Székely Múzeum fegyvertermében‭ ‬a‭ ‬Lesz ágyú‭! ‬−‭ ‬Székelyföld védelmi harca‭ ‬1848-49-ben című kiállításon. A Székely Nemzeti Múzeum adja kölcsön a fölbecsülhetetlen eszmei értékű fegyvert.

Mint ismeretes, az ágyú hosszú évtizedeken keresztül úgymond parlagon hevert Bukarestben, a Román Hadtörténeti Múzeum pincéjében. 2010-ben sikerült kiharcolni, hogy legalább kölcsön megkaphassa a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum, aztán végül idén véglegesen nekik ítélték Gábor Áron „remekművét”.

Szentgyörgyön 2010 óta több tízezer látogató nézte meg az ágyút, a múzeum bejegyzési naplójából pedig kiderül, hogy voltak olyan külföldi, a Székelyföldről elszármazott látogatók, akik csak ezért látogattak a városba.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy az ágyú Csíkszeredába való vándoroltatása egy rendkívüli kivétel, a múzeumok ugyanis nem szoktak az alapkiállításaikból tárgyat elmozdítani, csak ha restaurálásra szorulnak. Mi ezt megtesszük, mert úgy érezzük, hogy a csíki székelység is megérdemli, hogy az 1848-49-es szabadságharc ezen relikviáját láthassa” −‭ hangsúlyozta Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója.   

A Mikó-vár fegyvertermében három héten keresztül lesz látogatható az időszakos kiállítás.
 

Hirdetés