Az állam tulajdonában maradnak a Bánffy-erdők

Több mint 25 ezer hektár Maros-völgyi erdőért pereltek a Bánffy-utódok. Nem kapták vissza.
Hirdetés

Jogerősen pert nyert a Maros megyei földosztó bizottság a Brăilai Törvényszéken a Bánffy-leszármazottak által létrehozott Gödemesterházi Erdőbirtokosság ellen – jelentette be pénteken Liviu Vasile Oprea, Maros megye prefektusa.

Így az örökösök által visszaigényelt 25.377 hektárnyi, Palotailva, Ratosnya, Déda, Gödemesterháza környékén elterülő erdők

az állam tulajdonában maradnak.

A prefektus szerint a törvényszék alaptalannak minősítette és elutasította a Bánffy-örökösök perújrafelvételi kérelmét a tulajdonjog visszaállítását illetően.

A Gödemesterházi Erdőbirtokosság egy olyan dokumentumot mutatott be a per során, amelyet a Maros megyei levéltárból szerzett, és amelyet a per korábbi szakaszában nem nyújtott be. Később a Bánffy-leszármazottak egy másik, 1934-ben kelt iratot is ismertettek, amely

véletlenül került elő Budapesten,

egy festmény hátoldaláról, de amelynek román fordítását nem hitelesítették – mondta a prefektus.

Hirdetés

A 2005-ben létrehozott erdőbirtokosság több pert is indított a Maros megyei földosztó bizottság döntései ellen, amelyek elutasították a Bánffy-örökösök tulajdonjogának visszaállítását az erdők fölött.

A testület egyébként idén júliusban perújrafelvételt kért egy több mint kilencezer hektáros erdőterület visszaszolgáltatása ügyében, az erdőt gróf Bánffy Dániel örökösei kapták vissza.

Hirdetés