Ne mondjunk le a vegyes házasságban élőkről

Bár az etnikai választóvonal a politikában egyelőre nem léphető át – véli Kelemen Hunor. Kampány Pódiumbeszélgetés Kolozsváron.
Hirdetés

Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-nek párbeszédet kell folytatnia a vegyes házasságban élő erdélyi magyarokkal. Az RMDSZ államfőjelöltje egy kolozsvári pódiumbeszélgetésen hangoztatta, hogy a közösség nem mondhat le a két kultúrához kötődő magyarokról. 

Hozzátette, hogy nemcsak a vegyes házasságban élő magyarokra, hanem a románokra is számít, de úgy véli, hogy román-magyar viszonylatban egyelőre nem léphető át az etnikai választóvonal Romániában. 

A vegyes házasságok kérdését Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere  vetette fel a beszélgetésen. Elmondta, 2012-ben és 2013-ban is a magyarok által Kolozsváron kötött házasságok 30 százalékában a házastárs román volt. Az alpolgármester úgy vélte, a vegyes házasságban élő magyarok „nagykövetei lehetnének” az autonómiatörekvéseknek. 

Az alpolgármester szerint már az is nagy kihívás hogy a vegyes házasságban élő magyarok vevők legyenek a közösség megtartó üzeneteire, és lássák be, hogy a gyermek csak akkor  ismerheti meg a kisebbség kultúráját, ha magyar iskolában tanul. 

Hirdetés

Kelemen Hunor a beszélgetésen elmondta, az RMDSZ egyformán fontosnak tartja a székelyföldi autonómiatervezetet és a kulturális autonómia tervezetét, mely az interetnikus környezetben és a szórványban élő magyarok számára nyújtana garanciákat identitásuk megőrzésére. Úgy vélte, a többség-kisebbség viszonyának a rendezéséről induló társadalmi párbeszédnek a kulturális autonómiát is tartalmazó kisebbségi törvény elfogadása lehet az első eredménye.

Fotó: Banga Előd-Ernő

Hirdetés