Egy aradi születésű tudós is Nobel-díjat kapott

Az Aradon született német Stefan W. Hell, illetve az amerikai Eric Betzig és William E. Moerner kapta az idei kémiai Nobel-díjat.
Hirdetés

A három tudós a nanoszkópia (nagy felbontású fluoreszcens mikroszkópia) kifejlesztéséért kapta a világ legrangosabb tudományos kitüntetését. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia közölte: a bizottság indoklása szerint a nanoszkópia egyebek közt lehetővé tette az élő sejteken belül az egyes molekulák nyomon követését és annak megfigyelését, hogyan képződnek szinapszisok az idegsejtek között vagy miként alakulnak ki a patológiás fehérjeelváltozások olyan betegségekben, mint az Alzheimer-, a Parkinson- vagy a Huntington-kór.

A kitüntetettek 8 millió svéd koronával gazdagodnak, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

Stefan W. Hell 1962-ben született Aradon, 1978-ban pedig szüleivel Németországba emigrált. Egyetemi tanulmányait a Heidelbergi Egyetemen végezte, ugyanott doktorált fizikából 1990-ben.

 

Hirdetés