Sárga csikóra pattantak a mecénások

Erdélyi filmek eddigi és reménybeli bábái nyitották a 14. Filmtettfesztet. És a mozit érdemlő tévéfilm, A berni követ követei.
Hirdetés

Szokás szerint a Sárga csikó rúgta be a Filmtett folyóirat szülinapi filmszemléjét Kolozsváron, szokás szerint a Győzelem moziban, szokás szerint csütörtök délután.

Hogy mi a Sárga csikó? Az egyik első kolozsvári némafilm, 1913-ban írta és producerkedte össze Janovics Jenő színházigazgató a Pathé vállalattal közösen. Vanyl Félix rendezte, Berky Lili főszerepel benne, és akkora siker lett, hogy közel 40 országba exportálták. Janovics ebből tudta vezető filmstúdióvá építeni a Corvin Film nevű cégét.
 
2012-től pedig a Filmtett filmes portál saját díja, amellyel olyan magyarországi filmeseket tüntet ki, akik figyelmükkel tüntették ki és segítették az erdélyi filmkészítést. A díj új fizikai megjelenését Koncsag Ádám készítette, és idén Muhi András producer cipelheti haza, mert jó súlyos.
 
Akárcsak az ő támogatása, amellyel nagyon fiatal filmeseket segített pályájuknak nagyon az elején, épp amikor a leginkább szükségük volt erre – derült ki Felméri Cecília laudációjából. Akire most már nemcsak az erdélyi magyar, hanem a román filmes szakma, sőt a közönség is nagyon figyel a Mátyás, Mátyás és a Boldogságpasztilla óta. Saját, Bertóti Attila és Lakatos Róbert nevében is megköszönte Muhinak, az Inforg Stúdió alapítójának a felkarolást.
 
Muhi András átveszi a Sárga csikó-díjat Kósa Andrástól
 
Muhi pedig elárulta, Bertóti Attilán kívül mostanában Visky Ábelen is nagyon rajta tartja a szemét, aki két éve Családi filmjével már nyert a TIFF helyi versenyén. A díjat Kósa András, a Bukaresti Magyar Intézet igazgatója adta át, és meghívta az egész Filmtettfesztet Bukarestbe.
 
A producerről megtudtuk, hogy tulajdonképpen jogász, és mielőtt stúdiót alapított volna – vagyis 2000 előtt – a Csepeli Acél- és Fémműveket vezette. Külön köszönöm neki, hogy a nehéziparról átnyergelt egy nehéz szakmára, mert nélküle aligha készülhetett volna el az erdélyi magyar animációs kedvencem, az Ariadné fonala (írta, rendezte, animálta Bertóti Attila). Amit most ismét végigvigyoroghattunk.
 
A Filmtettfeszt hivatalos nyitófilmje viszont A berni követ volt, egy tévéjáték hangulatúra és hosszúságúra vágott ’56-os sztori 1958-ból. Nagy Imre kivégzése annyira felbőszít két emigráns srácot, hogy pisztollyal beront a svájci magyar nagykövetségre, és arra kényszeríti a berni nagykövetet, hogy a Szabad Európa Rádió élő adásában valljon színt, hogy kivel fúj egy követ.
 
Ha arra, hogy magyar meg tévé, húznád az orrod, előbb nézd meg ezt a filmet. Mert még úgy is izgalmas lett, hogy kihagyták belőle azt, hogyan veszik rá a Szabad Európa rádiósait, hogy élőben kapcsolják a berni nagykövetséget és a két szabadságharcos fiút, akit például egy ilyen akcióért ma simán leterroristáznának.
 
A berni követ rendezője, Szász Attila és Köbli Norbert forgatókönyvíró
 
Buzogány Klára kérdezi A berni követ követeit: Szász Attila rendezőt, Köbli Norbert forgatókönyvírót
 
Miért megint 1956? – szegezte neki a kérdést Buzogány Klára, a Filmtett főszerkesztője a film forgatókönyvírójának, Köbli Norbertnek. (Ő írta a Szabadság – Különjárat és A vizsga című filmeket is.) Mert nagyon mai, nagyon aktuális 1956 azzal, hogy milyen túlélési stratégiákat választottak akkoriban az emberek – válaszolta Köbli. 
 
A berni követ is egy óriási túlélő: felettesei a karrierjét, az ’56-os srácok őt magát akarják kinyírni, és olyan elképesztő húzással és mázlival fordítja meg a sorsát, hogy azt egyrészt itt nem szeretném lelőni, másrészt meg miniszterelnök-helyettesként vonul nyugdíjba.
 
A filmet nagyrészt a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programja támogatta, amely úgy tűnik, szintén pályázik a Sárga csikó-díjra, mert a független filmkészítést támogató pénzalapjából idén ősszel elkülönített egy részt kifejezetten a határon túli filmesek számára. Erről Kollarik Tamás programkoordinátor számolt be a vetítés után.
 
Egész pontosan a tíz kategória közül négyre: animációs, dokumentum- és ismeretterjesztő filmekre, valamint online videós tartalmak előállítására lehet külön is pályázni. Arra számítottam, hogy ma este szétszedik Kollarikot a mit-hogyan-mivel-mikorokkal, de valószínűleg kevés erdélyi filmes ült a Győzelem mozi nézőterén, mert csak annyi plusz infó derült ki, hogy a kategóriák költségvetésének tíz százalékát szánják kifejezetten a határon túli filmesek munkáira. 
 
Nézőként engem is inkább a filmek érdekelnek, mint a finanszírozásuk. A mozizást holnap egyrészt az esős idő fogja elősegíteni (támogatni, mecenálni stb.), másrészt a Filmtettfeszt pénteki kínálata: magyarországi és erdélyi rövidfilmek, a Szerelempatak, Zomborácz Virág Utóélete, este tíztől pedig a Free Entry. Holnap is minden filmre free az entry.
 

Hirdetés