Mit kell tudni a román hírszerzésről?

Ha egy zsúfolt téren földob egy követ, Romániában jóval nagyobb eséllyel hull titkos ügynökre, mint más nyugati országokban. Néhány érdekes számadat.
Hirdetés

Miközben mostanáig csak annyit lehetett tudni a romániai titkos ügynökről, hogy többen vannak, mint a franciák és a németek együtt, a Româniacurată.ro rendet vágott a helyzetben, s rámutatott, hogy pontosan mivel állunk is szemben. Összehasonlító anyagukból kiderül, hogy a NATO tíz legnagyobb országának mintegy 800 millió lakosa van, akik közül mintegy 56 ezer ügynököt tartanak számon.

Érdekességek, amiket a portál kiemel:

1. Abszolút szám: a romániai 12 ezer titkos ügynököt meghaladó számadat csak az FBI-nál van. Összességében véve az országcsoport lakosságának 2,5 százalékához képest, Romániában az ügynökök száma 15 százalékra rúg.

2. A lakossághoz mért arány: a belügyi szolgálatok berkeiben 60 alkalmazott van minden 100 ezer lakosra. Románia után Lengyelország következik 13 alkalmazottal, az átlag pedig 7, miközben az utolsó helyezett Olaszországban ez az arány 2,7.

3. A SRI büdzséje teszi ki egy ország költségvetésében a legnagyobb arányt, ami ötször nagyobb, mint a vizsgált tíz országé. AZ FBI arányosan véve a hetedéből boldogul az Amerikai Egyesült Államok büdzséjét véve alapul. Abszolút értékben számolva, a román titkosszolgálat többet költ, mint németországi, franciaországi vagy lengyelországi társai.

Hirdetés

4. A SRI az egyetlen eközben, amely titokban tartja alkalmazottai számát. Törökország, Lengyelország és Olaszország legalább megközelítő számokat közöl a sajtóval, a többi államban pedig publikusak a számadatok. Eközben az intézmény büdzséje nyilvános, ami például nem fordul elő Nagy-Britanniában és Olaszországban, ahol a számadatok globálisak a teljes hírszerző szolgálatra, vagy például Franciaországban, ahol a hivatalosan közölt mintegy 41millió euró lényegesen alulértékelt a valósághoz képest.

5. A SRI az egyetlen militarizált szolgálat, Törökországot leszámítva, amely 20 éve indította el a demilitarizációt, jelenleg pedig az állomány kevesebb, mint 5 százalékának van rendfokozata. Ugyanakkor látszólag az egyetlen olyan szolgálat, ahol a teljes tevékenység hivatalból titkosítottnak minősül, nem csak esetről esetre.
 

Hirdetés