Nagyon kiosztotta Kelement az SZNT

Az RMDSZ és Kelemen Hunor legyen szíves nem szótlanul tűrni, amikor a románok az anyaországot pocskondiázzák – dörgi a Székely Nemzeti Tanács. És ez még csak az enyhébb rész.
Hirdetés

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közleményben nyomatékosította kedden, hogy továbbra is szükségesnek tartja Magyarország támogatását a Székelyföld területi autonómiájának a megvalósításához.

Az SZNT annak kapcsán fogalmazta meg álláspontját, hogy az RMDSZ autonómiatervezetével kapcsolatos hétfői bukaresti beszélgetésen több román értelmiségi felvetette, hogy a nem liberális demokráciát hirdető Orbán Viktor támogatása inkább teher az RMDSZ számára, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök pedig nem védte meg a magyar kormányt.

Az SZNT úgy vélte, „megtévesztő, valótlanságokat tartalmaz, és ellentétes a romániai magyarság, ezen belül a székelyek érdekeivel és gondolkodásával„, hogy az RMDSZ elnöke azt állította, két erdélyi magyar pártot hoztak létre az RMDSZ ellenében Budapestről, majd azt, hogy sokszor felrótták neki a magyar kormányok, hogy az RMDSZ nem fogad el Budapestről „gyámságot”.

Az SZNT nyomatékosította: az RMDSZ ellenzékét megjelenítő Magyar Polgári Pártot (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) „nem a budapesti kormány hozta létre, hanem az RMDSZ elhibázott politizálása”. Ezen elhibázott politika részeként említette, hogy előbb nem vállalta, majd csak kampánycélokból „színleg vállalta” az autonómia ügyének a képviseletét, és rossz, kártékony üzeneteket fogalmazott meg ezzel kapcsolatban.

Az SZNT Kelemen Hunor „elszomorító mulasztásának” tartotta, hogy az RMDSZ-elnök szó nélkül hagyta a Magyarország alkotmányát ért kritikát, és nem mondta ki, hogy a határon túli magyarok érdekeinek megfelelően került az alaptörvénybe: Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért.

Hirdetés

Rendkívül káros és visszatetsző a románok szimpátiáját és megértését Magyarország és a magyar kormány igazságtalan, méltánytalan és hamis elmarasztalásának válasz nélkül hagyásával vagy éppenséggel az említett elmarasztalásokkal egyetértő utalásokkal keresni – szögezte le az SZNT. Az Izsák Balázs elnök által jegyzett közleményében a tanács megállapította: „a romániai magyarok elsöprő többsége nem osztja az RMDSZ elnökének nyíltan felvállalt, liberális elkötelezettségét”.

A székelyek autonómiatörekvésének továbbra is szüksége van Magyarország támogatására. Az anyaország aktív szerepvállalása ebben a kérdésben nem kockázat és nem veszélyforrás, hanem a kölcsönös bizalom kiépítésének és ezen keresztül a sikernek elengedhetetlen előfeltétele. Hiszen nyilvánvaló, hogy Székelyföld autonómiája csakis a Magyarország és Románia közti jószomszédi viszony és a kölcsönös bizalom légkörében teremthető meg” – szögezte le keddi közleményében az SZNT.
 

Hirdetés