Nem adják fel a jogfosztott felvidéki magyarok

Bár a szlovák alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem döntött, és ezzel szentesítette a felvidéki magyarok jogfosztását, az érintettek folytatják az állampolgárságuk elvétele miatt indított harcot.
Hirdetés

Jogi küzdelmüket nemzetközi fórumokon, érdekérvényesítő harcukat viszont Szlovákiában is folytatni kívánják azok a felvidéki magyar állampolgárok, akiket a szlovák állampolgársági törvény alapján fosztottak meg szlovák állampolgárságuktól.
Az érintettek vasárnapi nyilatkozatukban közölték: „a jogi küzdelmet az új helyzetnek megfelelően nemzetközi fórumok előtt kívánjuk folytatni, annak ellenére, hogy az elmúlt években az európai hatóságok érzéketlenek voltak a minket sújtó jogsérelmekkel szemen„. Hozzátették: eltökélt szándékuk, hogy a nyilvánosság erejében bízva harcukat, vagyis a jogaikért folytatott nyomásgyakorlást Szlovákiában is folytatják.
Annak érdekében, hogy ügyüket „önös politikai célra senki ne használhassa fel”, a szlovák állampolgárságuktól megfosztott, jogaikért nyilvános küzdelmet folytató felvidéki magyarok felkérték Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) az ügyüket már eddig is képviselő elnökét, hogy folytasson konzultációkat, majd tegyen javaslatot számukra az európai színtéren szükséges eljárások megindítására.
Az EMT elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: mivel az alkotmánybíróság döntése után a Szlovákiában lehetséges minden jogorvoslati lehetőségtől elestek, a küzdelmet már csak nemzetközi fórumokon lehet folytatni. Hozzátette: a kérésnek megfelelően konzultál az ügyben és javaslatokkal él majd.
A szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok – köztük a 102 éves Tamás Aladárné, Dolník Erzsébet, Kassai Gyula, Fehér István, Boldoghy Olivér és Gubík László – nyilatkozatukkal arra reagáltak, hogy a szlovák alkotmánybíróság eljárásjogi okokra hivatkozva a múlt héten elutasította a szlovák állampolgársági törvény alkotmányosságát megkérdőjelező beadványt, így az ügyben elfogyott a hazai jogorvoslat lehetősége.
A szlovák állampolgársági törvényt 2010. május 26-án, Robert Fico első kormánya idején fogadták el válaszul a magyar parlamentnek a könnyített honosításról hozott döntésére. A 2010. július 17-én hatályba lépett törvény egyebek között kimondja: elveszíti szlovák állampolgárságát, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. E törvény alapján a legutóbbi adatok szerint csaknem kilencszázan vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük többtucatnyian a magyar állampolgárság megszerzését követően.
 

Hirdetés