Ilyen ördögi terveket szövöget Nagyvárad első embere

Miért akarja a nagyváradi polgármester megkaparintani Félixfürdőt? Előrebocsájtjuk: a teknősbékáknak is köze van mindehhez.
Hirdetés

A hétvégén azzal a gondolattal játszottunk el, hogy mi lesz, ha teljesül Ilie Bolojan nagyváradi polgármester grandiózus terve, és Váradszentmárton lakossága rábólint a várossal való fúzióra. A termálvízfürdőiről híres Félixfürdőt és Püspökfürdőt is magába foglaló községgel Nagyvárad az ország és a térség legnagyobb gyógyfürdője lehetne, Váradszentmárton pedig a „Pece parti Párizs” egyik jól jövedelmező lakónegyede. Na, persze. 

A hétvégén felderítő egységeket küldtünk Nagyvárad majdani lakónegyedébe, hogy felgöngyölítsük a valódi okokat: milyen ördögi tervet forral a város első embere. Íme, az öt ok, amiért szerintünk a polgármester akarja Félixfürdőt.
 
 

Az első és legfontosabb ok valószínűleg az, hogy Bolojan már unja városházi irodájának kilátását, és a polgármesteri hivatal épületét a félixfürdői Apolló strand épületébe óhajtja áthelyezni a Szent László térről. Ódivatú öltönyök és kosztümök helyett az alkalmazottak fürdőruhát hordanának – amennyiben sikerül átverekedni a határozattervezetet a helyi tanácsgyűlésen.

Való igaz, hogy a fúzióval jelentősen csökkenne a magyar kisebbség aránya Nagyváradon, viszont számottevően nőne a teknősbéka-populáció. Kisebbségi jogokat nem követelnek majd, nem olyan fajták.

Megtudtuk, Bolojan a kulturális fővárosi cím megpályázása helyett Nagyváradot a manele fővárosává akarja tenni. Az első ízlésformáló bódék már megjelentek a piacon, ugyanakkor plakátok is hirdetik, milyen sztárokkal ünneplik majd a kultúra feletti győzelmet.

Hirdetés

Bár Nagyváradon lassan elfogynak a fák, Félixfürdő határában még nagyon sok szép példány megtalálható. Végre lesz amit minden indok nélkül ki lehet majd vágni!

Információink szerint a szabálytalanul parkoló autók büntetéséből befolyó összeget a püspökfürdői Pece-forrás lebetonozására költenék majd. A tavirózsa úgyis már a múlté. 

S ha valaki még kételkedne abban, hogy Váradszentmárton feltétlenül Nagyvárad része kell legyen, az kérdezze meg Lucian Popuşt, a község polgármesterét, aki annyira meg van győződve a fúzió szükségességéről, hogy önként hajlandó lemondani a polgármesterségről, Bolojan javára.  
 
Fotók: Mészáros Tímea. Címlapfotó: artasia.ro

Hirdetés