Johannis németes munkamorált ígér

A jól végzett munka országává tenné Klaus Johannis Romániát, ha megválasztják államfővé. Nem egészen világod, ez hogy lenne megvalósítható, de legalább kevesebb botrányt ígér.
Hirdetés

A Legyen Románia a jól végzett munka országa szlogennel kezdte meg Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) szász nemzetiségű államfőjelöltje szombaton választási kampányát Bukarestben.
A kormánypalota előtti Victoria téren a jobbközép pártszövetség több tízezer szimpatizánsa gyűlt össze a jobboldal legesélyesebbnek tartott elnökjelöltjének választási nagygyűlésén.
Ismeretes, hogy bár a novemberi elnökválasztáson legalább öt jelölt számít a jobboldali szavazók támogatására, a felmérések szerint a két legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Demokrata Liberális Párt (PDL) összefogásából kialakult ACL jelöltje örvend a legnagyobb népszerűségnek, így nagy valószínűséggel Johannis lehet az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő ellenfele az elnökválasztás második fordulójában.
A bírálói szerint merev és szófukar Johannis maga is tisztában van vele, hogy a belé vetett bizalom nem szónoki képességeinek szól. Az ACL a jelek szerint kampánystratégiáját arra építette, hogy Johannist a felületesség, igénytelenség, hazugság és képmutatás ellentéteként pozícionálja. Szombaton elmondott választási beszédében Johannis igyekezett előnyt kovácsolni közismert szűkszavúságából.
Én a tettek embere vagyok, nem az üres szavaké. A beváltott ígéreteké, nem a botrányoké és színjátékoké. Olyan ember, aki épít és nem rombol. Az elnöki célkitűzésem nagyon egyszerűen megfogalmazható: legyen Románia a jól végzett munka országa” – mondta Johannis bukaresti kampányrendezvényén.
Kifejtette: a munkát, vállalkozásokat, értékteremtést bátorító, nem pedig adókkal megfojtó, a nevelést fontos befektetésnek tekintő ország építésére hívja maga mellé szavazóit.
Míg Johannis a megbízható és hatékony német gazda imázsával kampányol, Ponta románságát és ortodox vallását helyezte előtérbe. A szociáldemokrata jelölt múlt szombati nagyszabású kampánynyitóján a nemzeti büszkeségre helyezte a hangsúlyt, a rendezvény helyszínéül szolgáló Nemzeti Aréna pedig Büszkék vagyunk, hogy románok vagyunk feliratú molinókkal volt tele.
Mint ismeretes, novemberben választják meg a tízéves elnökség után leköszönő Traian Băsescu utódát. Az első fordulót november másodikán rendezik. Ha egyik jelölt sem kapja meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint felének a támogatását, az államfői tisztség sorsa a két legjobban szereplő jelölt között dől el a november 16-án megrendezendő második fordulóban. A megválasztott elnök december 22-én kezdi meg ötéves mandátumát.

 

Hirdetés