Pénz kell? Ad a BOR!

Ügyesek az ortodoxok, na. Lehet, hamarosan eljön a BOR ideje. Na nem a Román Ortodox Egyházé. A Román Ortodox Banké!
Hirdetés

Hívő vagy és pénzre van szükséged? Az egyháznak van megoldása. Jászvásáron (Iaşi) és Krajován (Craiova) vannak olyan metropoliák (ortodox érsekségek – a szerk.), melyek kölcsönös segítségnyújtási pénztárakat (Case de Ajutor Reciproc – CAR) hoztak létre egyházi alkalmazottak és hívők számára.

A 6, illetve 9 százalékos kamattal

nyújtott rendkívül előnyös hitelek felvételéhez nem kell túl szigorú feltételeket teljesíteni. Legalább két kezes, és néhány tíz lejes havi befizetés mellett a hívők akár 15.000, illetve 10.000 lejes hitelt is felvehetnek, egy vagy két évre. Leggyakrabban éppen a papok igényelnek ilyenfajta hiteleket, ahogy azt a két CAR elnöke állítja. Míg Krajován a kölcsönös segítségnyújtási alaphoz az Olténiai Metropoliához tartozó minden hívő folyamodhat, Jászvásáron Grigore Timoftescu atya azt állítja, nem minden ortodox részesülhet ebben a kiváltságban. Bár CAR-ként egyháziak és világiak hitelezésére is jogosultak, Jászvásáron hitelt csak az egyházi alkalmazottak és feleségeik kaphatnak. A Gândul átvilágítja az egyháziak és világiak „godporációját” és megmutatja, mennyit kell visszafizetnie annak, aki felvesz 10.000 lejt az egyháztól, a BCR-től, a BRD-től, vagy a Banca Transilvania-tól.

A kamatok kisebbek, mint a bankoknál,

mint ahogy a részletfizetés napjának közeledtével érzett nyomás is. Sőt, még a hitel felvételéhez is kevesebb feltételt kell teljesíteni. Ezt az egyház biztosítja két Kölcsönös Segítségnyújtási Pénztáron (CAR) keresztül, az egyik Moldva és Bukovina Metropoliájának Jászvásári Érseksége, a másik az Olténiai Metropolia Krajovai Érseksége fennhatósága alatt működik.

Jászvásáron a CAR-t már 2010 óta Grigore Timoftescu atya vezeti, ahogy az a jászvásári Szent Nicolae Socola templom honlapján megtalálható életrajzából kiderül. A kölcsönös segítségnyújtási pénztárakkal foglalkozó Román Nemzeti Bank (BNR) egyházi és világi személyek számára egyaránt engedélyezte ezt a CAR-t. A magát hitelt felvenni kívánó hívőnek kiadó Gândul riporter megkeresésére a pap azt magyarázta neki, hogy ehhez a kölcsönös segítségnyújtási alaphoz

nem minden keresztény férhet hozzá,

hanem csak a papoknak, egyházi alkalmazottaknak és férjüknek vagy feleségüknek szól.

„Csak idáig nyújtózkodhattunk, a költségvetés miatt nem engedhettünk meg magunknak többet. Nincs semmilyen diszkrimináció. Mint minden más intézményben, akár az oktatásügyben, akár a csendőrségnél vagy a rendőrségnél, van saját CAR-unk, az alkalmazottak számára. Nos, az alkalmazottaink között világiak is vannak, nem?”, magyarázta a Gândul által utólag megkeresett Timoftescu atya.

Ahhoz, hogy ez utóbbiak hitelt vehessenek fel a Jászvásári Egyháziak és Világiak CAR-jától, ahol a kamat csak 6 százalék, be kell fizetniük egy 35 lejes beiratkozási díjat, egy 30 lejes havi díjat, plusz két lejt a temetési, betegségi vagy születési alapba. Ezen kívül kell még két kezes, akik szintén tagjai a CAR-nak és akik nem lehetnek nyugdíjasok. Ilyen feltételekkel egy világi személy legfeljebb 15.000 lejt vehet fel 12 vagy 24 hónapra, és amikor egy bizonyos összeget kér, a befizetései már el kellett érjék ennek egyharmadát.

A Jászvásári Egyházi és Világi CAR-ba majdnem három év alatt összesen 814 tag gyűlt össze.

„Szükségből, a saját alkalmazottak támogatásának igényéből hoztuk létre ezt a CAR-t. Voltak megkeresések a hívektől, amikor szerencsétlenek az emberek, igényelnek, de – sajnos – nem tudunk nekik segíteni. Az emberek megértették, hogy vannak bizonyos feltételek, egy szabályzat, amit be kell tartani”, mondja nekünk Timoftescu atya.

Arra a kérdésre, hogy voltak-e esetek, amikor az emberek nem fizették időben a részletet, a pap azt mondta, hogy a bankokkal ellentétben a befizetések időben történnek. „Nem volt eset arra, hogy bárki késett volna a részlettel, mindenki tudatában van annak, hogy ha felvette, akkor vissza is kell fizetnie”, tette hozzá.

A krajovai egyházi CAR-ban a papok a kezesek

Krajován szintén van egy egyháziakat és világiakat kiszolgáló CAR. A BNR-nél, különben, csak ezt a kettőt jegyezték be ilyen céllal. Az 1949-ben alapított segítségnyújtási pénztárt most Cristian Grecu atya vezeti, akinek Virgil Preda atya volt az elődje. Jászvásárhoz képest itt nagyobb, 9 százalékos a kamat és egyhamar nem is tervezik csökkenteni. Sőt, Grecu atya azt állítja, hogy a tagságra vágyóknak havonta 75 lejes díjat kell befizetniük, és legfeljebb 10.000 lejes hitelt kaphatnak.

A Krajovai Egyházi és Világi CAR eddig csaknem 1.500 tagot gyűjtött össze. De Jászvásárral szemben, a kölcsönös segítségnyújtási alaphoz itt a Krajovai Érsekség bármelyik ortodox híve fordulhat, és három kezessel kell rendelkeznie, akik közül kettőnek papnak kell lennie. „Nálunk bárki beiratkozhat, azzal a feltétellel, hogy két pap kezeskedjen érte és ne legyenek nyugdíjasok”, jegyezte meg a Gândul által megkeresett Grecu atya.

Hirdetés

Ennek ellenére az ügyfelek többsége egyházi személy. „Eredetileg csak papoknak adtak hitelt, de aztán a világiak megsegélyezését is elfogadták. A különböző parókiákon vannak alkalmazottak, például egyházi kántorok, akiket ilyenfajta kölcsönformával lehet segíteni. Az egyesület tagjainak kölcsönös segítségnyújtása a fő cél”, tette hozzá a pap.

Arra a kérdésre, hogy voltak-e a részlet befizetésével késő személyek, Grecu atya azt mondja, hogy voltak ilyenfajta helyzetek is, de nincsenek nagy gondok. „Néha egyesek késnek a részlettel, de nincsenek nagy gondok. Időnként felhívjuk őket, de nagy elmaradások nincsenek. Általában véve nincsenek gondok, papok ajánlásával jönnek, tehát bizalmon alapul”, magyarázta.

Egyház vs Bank

Az ilyenfajta kölcsönös segítségnyújtási pénztárakhoz folyamodó hívők 6, illetve 9 százalékos kamatot fizetnek. A bankoknál a kamatok magasabbak, és kezelési díjakat is fizetni kell.

Például egy 10.000 lejes, egy évre felvett fogyasztási hitel esetében a Jászvásári Egyházi és Világi CAR-nál egy hívőnek 10.600 lejt kell visszafizetnie (a kamat 6 százalékos), a hasonló típusú krajovai CAR-nál pedig 10.900 lejt. A bankok esetében, számla vagy életbiztosítás nélkül, a visszafizetendő összeg valamivel nagyobb.

A BCR-nél, például, egy ilyenfajta hitel esetében a kamat 11,5 százalékos, a visszafizetendő összeg pedig 11.003 lej lenne. A BRD-nál, 8,33 százalékos kamat mellett, a hitelezőknek 10.709 lejt kellene visszafizetniük, a Banca Transilvania-nál pedig ugyanazért a hitelért 10.789 lejt.

Ezen kívül, amennyiben késnek a részletfizetéssel, büntetést is fizetniük kell.

A BNR-nél egyedüliként bejegyzett egyháziaknak és világiaknak szóló két CAR-on kívül még három hasonló kölcsönös segítségnyújtási pénztár van, de kizárólag egyháziaknak és egyházi alkalmazottaknak (a Bodzai/Buzăui és Vráncsai/Vranceai Érsekségnél, a Tergovistyei/Târgoviştei Érsekségnél és a Bukaresti Érsekségnél).

Megjegyezzük, hogy a bankok esetében feltüntetett kamatokat az említett bankok hivatalos honlapjain szereplő hitelszimulátorok alapján számítottuk ki.

A táblázatban szereplő kamat éves kamat, nem a Teljes Hiteldíjmutató (THM). Utóbbit minden hónapban a szaldó alapján számítják ki. Ahogy az ügyfél visszafizet a hitelből, csökken a szaldó, amire a kamatot alkalmazzák, így e téren egyre kisebb költségekkel kell számolni.

„A honlapon szereplő számoló a releváns hiteltörténettel és jó visszafizetési viselkedéssel, számlára érkező jövedelemmel, alkalmazotti múlttal rendelkező ügyfél által elérhető legkisebb kamatot mutatja”, jegyezték meg a Gândulnak a BCR képviselői, hozzátéve, hogy a teljes fizetendő összeget a hatályos törvények alapján számítják ki és a hitel teljes összegét, valamint a kamattal kapcsolatos költségeket, díjakat és más járulékokat tartalmaznak.

Hirdetés