Már a pityókaszedők sincsenek biztonságban a medvéktől

Medve, pityóka – csupa székelyföldi sztereotípia. Pedig tényleg ez a történet lényege: krumpliszedőket riasztott meg a nagyvad. Még jó, hogy a bicska nem került elő.
Hirdetés

Továbbra is óriási gondot okoznak a medvék a Székelyföldön, és nem kivétel ez alól Erdővidék sem – számol be a Székely Hírmondó.
A hétvégén egy középajtai családra ijesztett rá alaposan a medve: az atyafiak pityókát szedni mentek, amikor a közeli kukoricásból előlépett a vad. Nem bántott senkit, de a termést betakarítók számára a nap örökké emlékezetes marad. Ezt a medvét két boccsal többen is látták éjjel az út mentén, Nagyajta és Középajta között: a feltételezések szerint az úttól mintegy száz méterre található patak menti fűzesben tanyázik.
Kovászna megyében egyébként a hivatalos statisztika szerint 1200 medve él, ezzel a populációval pedig országos első helyezettek vagyunk. Benkő Csaba nagyajtai alpolgármester is azt állítja, nem csak egy, több medve is ólálkodik a környéken. A helyzetről értesítették a megyei vadászegyesületet – a környék az ő vadászterületük –, ám egyelőre intézkedés nem történt, pedig mindenki tudatában van az emberekre (is) leselkedő veszélynek.
A napokban Korodi Attila környezetvédelmi miniszter a medvék okozta károkat illetően úgy nyilatkozott, elkezdték azok kifizetését, ám Nagyajtán, de Bardocon sem értesült még senki arról, hogy az elmúlt időszakban kárigényt benyújtó gazdák pénzt kaptak volna. Nagyajtán csak tavaly hét olyan eset volt, amikor háziállatot bántott a medve, de olyan gazdák is akadnak, akik már két éve várják a kártérítést. S ezek csak a nagyobb károk, a terményben okozott károkat már jószerével nyilván sem lehet tartani.
 

Hirdetés