Eszméletlenül drága belföldön repülni

A honatyáknak és honanyáknak legalább féláron van. A mi zsebünkből. Rajtuk kívül csak az üzleti szféra képviselői engedik meg maguknak ezt a luxust.
Hirdetés

Jóval olcsóbban, sokszor fele annyi pénzért utazhatnak a parlamenti képviselők és a szenátorok a Tarom légitársaság járataival, mint az állampolgárok – derült ki a Ziarul Financiar gazdasági-pénzügyi portál összeállításából. A képviselőház tájékoztatása szerint erre az évre a Tarommal 4 millió lejes szerződést kötöttek még januárban: ennek nyomán a képviselőknek fejenként havonta négy, munkával kapcsolatos légi utat biztosítanak. Az egy évre kötött megállapodás alapján a honatyáknak 82 euróba kerül egy menetjegy, míg az oda-vissza repülőjegyért 164 eurót kell fizetniük.
Ugyancsak havi négy utat biztosítanak a szenátoroknak a felsőház és a légitársaság által megkötött 11 millió lejes szerződés alapján. A légitársaság egyébként Bukarestből Kolozsvárra, Nagyváradra, Temesvárra, Marosvásárhelyre, Nagybányára, Szatmárnémetibe, Nagyszebenbe és Jászvásárra indít mentrend szerinti járatokat.
Ehhez képest a Tarom azon ügyfeleinek, akik egy héttel korábban lefoglalják repülőjegyüket, ennél jóval többet kell fizetniük egy utazásért: a Bukarest–Nagyvárad-vonal szeptember 29-én induló, két és fél órát megtevő járatára például 150 euróba kerül egy menetjegy.
A Ziarul Financiar arra is rámutat, hogy az állampolgárok számára a többi utazási alternatíva sem sokkal kedvezőbb: a főváros és Nagyvárad közötti távot 12 óra alatt megtevő vonat hálókocsijába szóló jegy például 330 lejbe kerül, míg gépkocsival a két város közötti út nyolc–kilenc óra is lehet, az üzemanyagra költött összeg pedig szintén eléri a 300 lejt.
A hiányos közúti és vasúti infrastruktúra a légi közlekedés kihasználására kellene hogy ösztönözze a lakosságot, ezzel szemben a Tarom légitársaság belföldi forgalma az idei év első felében 10 százalékkal esett vissza. Több honatya is bevallotta, hogy ritkán veszi igénybe személyes célokra a légitársaság szolgáltatásait, a Ziarul Financiar szerint ugyanakkor a Tarom belföldi járatain a képviselők és szenátorok mellett nagyrészt vállalkozók utaznak üzleti célból.
 

Hirdetés