Kémfőnökből elnökjelölt: nem kapkodta el a döntést Meleșcanu

Ma bővelkedünk a vélt vagy valós titkos ügynökökben. Következő hírünk a kémfőnökről szól, aki egy nappal a jelöltállítás határideje előtt úgy döntött: indul Románia elnöki posztjáért.
Hirdetés

Egy nappal a jelöltállítás végső határideje előtt lemondott tisztségéről Teodor Meleșcanu, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója, hogy indulhasson az elnökválasztáson. A Központi Választási Iroda (BEC) szóvivője közölte: keddre várják Meleșcanut a hivatalba, hogy az államfőjelöltségét támogató aláírásokat iktassák. 

Meleșcanu 2012 februárja óta vezeti a SIE-t, amikor a poszt azért üresedett meg, mert Traian Băsescu államfő Mihai Răzvan Ungureanu akkori SIE-igazgatót jelölte miniszterelnöknek. A jelenleg 73 éves Meleșcanu 2012-ben az akkor ellenzékben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátori tisztségéből került a külföldi hírszerzés élére, korábban védelmi és külügyminiszter is volt. 1995-ben, a magyar-román alapszerződés előkészítése és aláírása idején ő vezette a román diplomáciát. Meleșcanut a – gyakorlatilag ismeretlen – Társadalmi Igazságosság Pártja (PDS) jelöli az államfői tisztségre.
 
Meleșcanu már nyár elején meglebegtette: nem utasítaná el, ha felkérnék, hogy induljon az elnökválasztáson. A média mégis váratlan fordulatként értékelte a hétfői bejelentést és azt firtatta, vajon nem törvénybe ütköző-e, hogy egy kémfőnök egyik napról a másikra aktív politikai szerepet vállaljon. Arra sincs egyelőre magyarázat, honnan kerül majd elő egy nap alatt az államfőjelöltséghez szükséges legalább 200 ezer aláírás, hiszen elvileg senki sem gyűjthetett Meleșcanut támogató aláírásokat addig, amíg ő SIE-igazgató volt.

Hirdetés