Összegyűlt a 200 ezer aláírás Szilágyi Zsoltnak

Toró T. Tibor Néppárt-elnök kétszázezredikként írta alá vasárnap a támogatói ívet.
Hirdetés

Összegyűlt a Szilágyi Zsolt államfőjelöltségéhez szükséges 200 ezer aláírás – jelentette be vasárnap, Kolozsváron tartott sajtótájékoztatóján Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke.

Toró köszönetet mondott az EMNP önkénteseinek és a Minta ifjúsági szervezetnek az elmúlt hetekben végzett munkájukért, és megköszönte Tőkés László EMNT-elnöke, illetve Izsák Balázs, az SZNT elnökének támogatását is. Azt is elmondta, hogy több településen a Magyar Polgári Párt tagjai is segítettek az aláírásgyűjtésben. Az EMNP elnöke a sajtótájékoztatón,

kétszázezredikként írta alá a támogatói ívet.

Soós Sándor, az EMNP Kolozs megyei elnöke szerint már pénteken tudni lehetett, hogy meglesz a szükséges mennyiségű aláírás, és a beérkezett aláírásokat azóta is összesítik. Végleges eredményt kedden közölnek majd, s ekkor adják le a bukaresti Állandó Választási Bizottságnál is az íveket. Azt azonban már most tudni lehet, hogy a szükséges mennyiségen túl

további 10-20 ezer kézjegyet gyűjtöttek össze

– mondta.

Az aláírások leadása után a hatóságoknak 48 órájuk van döntést hozni a szignók érvényességét illetően, ezt követően 24 órás fellebbezési időszak következik, majd egy újabb 48 órás periódus áll a bizottság rendelkezésére a beérkezett fellebbezések kivizsgálására.

Toró T. Tibor elmondta: az államelnök-választást megelőző kampány október 2-án kezdődik, így a jövő hónap elején bemutatják Szilágyi Zsolt részletes választási programját.

 

Toró: az EMNP vitázna az RMDSZ autonómiatervezetéről
Hirdetés

Az EMNP kész beszállni az RMDSZ által elkészített székelyföldi autonómiatervezet közvitájába – jelentette ki Toró T. Tibor. Elmondta, hogy az EMNP szakértői még elemzik az RMDSZ tervezetét, de két elvi kérdést máris megemlített, amelyekben különbözik az RMDSZ és az EMNP álláspontja.

Az EMNP elnöke kifogásolta, hogy az RMDSZ tervezete Hargita, Kovászna és Maros megyéből rakná össze Székelyföldet. Megemlítette, hogy a romániai megyék határait a kommunista diktatúra idején rajzolták meg és azok nem fedik a történelmi határokat. „A három megye elfogadása a célok feladását jelentené. Ebben nehéz lesz közös nevezőre jutni” – jelentette ki Toró T. Tibor.

A politikus azt is hibának találta, hogy az RMDSZ az alkotmánymódosításhoz köti az autonómiatervezetének az esetleges elfogadtatását. „Nem látom azt a közeli pillanatot, amikor megváltozik Románia alkotmánya, így hát az autonómiaterv elfogadtatása a távoli jövőbe tolódik. Az embereket hazaküldik, és ez leépíti a közösség mozgalmi erejét. Márpedig a siker attól függ, hogy tudjuk-e mobilizálni a közösséget. A székelyföldi autonómia kérdésében a közösség a főszereplő” – jelentette ki Toró T. Tibor.

 

Hirdetés