Folytatódik a békéltetésnek álcázott háború

Fegyvermentesítenek egy 30 km-es övezetet Kelet-Ukrajnában. Ahova már a harmadik orosz "segélykonvoj" érkezett meg. Már a hírügynökségek is idézőjelezik.
Hirdetés

Az ukrán kormányzat, az oroszbarát szakadárok és Oroszország képviselői szombat hajnalban megállapodtak, hogy a nehézfegyverek kivonásával egy 30 kilométeres fegyvermentesített övezetet hoznak létre a kelet-ukrajnai térségben. Mindkét fél 15-15 kilométerrel vonja hátrébb az érintett fegyverzetet.

A minszki megállapodás annak érdekében született, hogy megszűnjenek a szeptember 5-én kötött tűzszüneti egyezmény megsértései, és biztosítsák a fegyvernyugvás tartósságát. Az ütközőzóna fő rendeltetése az, hogy elválassza egymástól a szeparatista fegyvereseket és a kormányerőket. Harci repülőgépek és pilóta nélküli repülők sem haladhatnak át a zóna fölött.
 
Az egyezmény életbe lépését követően – néhány napon belül – az orosz-ukrán határ és a fegyvermentesített övezet ellenőrzésébe az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői kapcsolódnak be.
 
Megállapodtak a külföldi fegyveresek és mesterlövészek eltávolításáról is. Megfigyelők szerint ez a diplomatikus megfogalmazás a szeparatisták oldalán harcoló oroszokra utal.
 
A minszki megbeszélések az EBESZ közvetítésével kezdődtek péntek délután. Az ukrán parlament (Legfelsőbb Tanács) a héten elfogadta a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról szóló törvényjavaslatot, amelyeket – a teljes függetlenséget elutasítva – Petro Porosenko ukrán államfő nyújtott be. Erről azonban pénteken nem tárgyaltak – derül ki a nyilatkozatokból. 
 
Olekszandr Zaharcsenko, a „donyecki népköztársaság” vezetője mindazonáltal megjegyezte, hogy az Ukrajnában maradásról nekik más a véleményük.
 
 
 
Közben átlépte az ukrán-orosz határt szombaton a harmadik orosz segélykonvoj. Kétszáz kamion kétezer tonnányi élelmiszert visz. Az orosz fél állítólag többször felkérte a Vöröskeresztet és az ukrán határőröket is, hogy ellenőrizzék a szállítmányt, de azok minden ok nélkül megtagadták azt. Szombaton megkezdte működését Luhanszkban a Vöröskereszt missziója is.
 
A Világbank átutalt a 3,5 milliárdos hitelkeretből 2,5 milliárdot Ukrajnának. Az IMF is a napokban utalt, a tavasszal felajánlott  17 milliárd dolláros segélycsomag második, 1,4 milliárd dolláros részletét. 

Hirdetés