MPP: mindenki szóljon bele az autonómiavitába!

Ha már úgymond megállapodtak az együttműködésről, az MPP nem hagyná, hogy az RMDSZ egyedül vigye el a show-t az autonómiatervvel. Ezért „társzerzőként” arra szólít: mindenki vegyen részt a nyilvános vitában.
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) társszerzőként magáénak is tekinti a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által csütörtökön közzétett székelyföldi autonómiatervezetet. Biró Zsolt, az MPP elnöke pénteken arra szólította fel az autonómia híveit, hogy „ne álljanak sértődötten félre„, hanem vegyenek részt a statútum jobbítását és a román közvéleménnyel való elfogadtatását célzó közvitában.
Előzőleg Izsák Balázs, a – magát közképviseletként meghatározó – Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke úgy vélte, bomlasztja a székelyföldi autonómiamozgalom egységét, illetve a román hatalom által „ellenőrzött” alternatív mozgalmat teremt az, hogy a bukaresti kormányban részt vevő RMDSZ nem az SZNT autonómiatervezetét vállalta fel, hanem újat dolgozott ki.
„Az MPP-nek a törvény szövegező bizottságában kifejtett munkája nélkül ma nem ezzel a közvitára szánt változattal találkoznánk, de ugyanígy kijelenthető, hogy a Székely Nemzeti Tanács tíz éves kitartó és következetes munkája nélkül sem tartana ott az autonómiamozgalom, ahol tart” – mutatott rá az MPP elnöke.
Biró Zsolt hangsúlyozta: az a fontos, hogy minden erdélyi magyar politikai erő nyíltan területi autonómiát követel a Székelyföldnek, ezért a közvitában való részvételre és az autonómia ügye melletti összefogásra szólította fel az erdélyi magyar szervezeteket.
Megjegyezte: az Európában működő autonómiák nem versenyfutással alakultak ki, tehát a tervezetről nemcsak a román közvéleménnyel kell közvitát folytatni, hanem a magyar közösségen belül is párbeszédre van szükség.
„Ahogyan tavaly, a Székelyek Nagy Menetelése alkalmával együttműködés és konszenzus volt minden (magyar) politikai és civil szervezet között, ugyanezzel az együttműködéssel kell kiállnunk az autonómiatörvény-tervezetért is” – hangsúlyozta az MPP elnöke.  
Biró Zsolt egyetértett az SZNT elnökével abban, hogy a székely autonómiastatútum elfogadásához nincs szükség feltétlenül új alkotmányra Romániában, ezért szerinte a törvénytervezet parlamenti beterjesztését nem szabad az alaptörvény módosításához kötni és emiatt halogatni.
Az RMDSZ csütörtökön hirdetett meg közvitát a honlapján közzétett székelyföldi autonómiatervezetről. A dél-tiroli autonómiamodellt román jogi környezetbe átültető statútummal az RMDSZ a román egységes és oszthatatlan állam keretében óhajt autonómiát biztosítani a – Maros, Kovászna és Hargita megyei településeket magába foglaló – Székelyföld Régiónak.
 

Hirdetés