Mindenki fellélegzett, hogy a skótok nem lettek függetlenek

Úgy tűnik, nagyon becsúszott a politikusok jó részének alsógatyájába a sportszelet a skót függetlenségi népszavazás miatt. Most ugyanis nem győznek megkönnyebbülten örvendezni a végeredménynek.
Hirdetés

Üdvözölte José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke péntek délelőtt kiadott közleményében, hogy a skót nép az Egyesült Királyság egységének a megőrzése mellett döntött az előző nap megrendezett népszavazáson.
„Ez az eredmény kedvező az egységes, nyitott és erősebb Európa számára, amelyért a bizottság is kiáll” – mutat rá közleményében a portugál politikus.
Külön üdvözli Barroso, hogy az elmúlt években folytatott vita során a skót kormány és a skót emberek is világossá tették, hogy elkötelezett európaiak.
A bizottság hamarosan távozó elnöke egyúttal ígéretet tesz, hogy a brüsszeli testület a hatáskörébe tartozó területeken továbbra is konstruktív párbeszédet óhajt folytatni Skócia vezetésével.
Üdvözölte a Skócia függetlenségének elutasítását hozó népszavazás eredményét Manfred Weber német európai parlamenti (EP-) képviselő, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt EP-frakciójának elnöke is.
A skót szavazók kinyilvánították elkötelezettségüket a stabilitás iránt az Egyesült Királyságon és az Európai Unión belül – hangsúlyozta nyilatkozatában Weber, hozzáfűzve, hogy a stabilitás rendkívül fontos a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából.
Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni azoknak a szavazópolgároknak az akaratát, akik most Skócia függetlenségére voksoltak.
Manfred Weber egyúttal arra kérte a brit kormányt, hogy tartsa tiszteletben a skótok többségének Európa-párti nézeteit, és ennek megfelelő érzékenységgel képviselje az ő álláspontjukat is.
A Skócia függetlenségéről tartott csütörtöki referendumon az előzetesen jósoltnál nagyobb arányban győzött a függetlenséget elvető tábor. Péntek reggeli, csaknem végleges adatok alapján a skót választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, míg a függetlenségre 45 százaléknyian adták szavazatukat.

 

Hirdetés