Ortodox templomot építenének a Bucsecs-rezervátumban

Az ortodox egyháznak egyelőre nincs építkezési engedélye, de a természetvédelmi terület vezetősége már rábólintott. Az interneten petíciót kezdeményeztek a projekt ellen.
Hirdetés

A média arról számolt be, hogy a hétvégén

több tucatnyi ortodox pap és apáca részvételével

vallásos szertartást tartottak a Bucsecs-hegységben, egy 2200 méter fölött elterülő természetvédelmi területen, ahol templomot kíván építeni a Román Ortodox Egyház.

A bukaresti ortodox érsekség közleményben cáfolta, hogy az egyébként törvényesen, engedéllyel megtartott ceremóniának köze lenne a templom helyének felszenteléséhez, ahogy azt a média állította, viszont elismerte, hogy valóban tervezik a templom felépítését.

Az ortodox egyház még 2012-ben

ingyenes telekhasználati jogot

kapott Bustény városi önkormányzatától egy háromezer négyzetméteres területre a Bucsecs-rezervátumban, idén márciusban pedig a természetvédelmi terület igazgatósága is rábólintott az építkezésre. Jelenleg azt várják, hogy Prahova Megye Tanácsa jóváhagyja a térség területrendezési tervét, ezt követően pedig az egyház építkezési engedélyt kér.

Hirdetés

Az interneten közben egy petíció aláírására való felkérés kering, a petitieonline.com platformon indított kezdeményezés célja a építkezés megakadályozása a természetvédelmi területen. Cikkünk írása pillanatában a petíciót több mint 6300-an írták alá.

(fotó: basilica.ro)

Hirdetés