Egy skót meg egy székely kimegy a térre

Ez nem vicc, ez vérkomoly. Még a csendőrök is odacsődültek a székelyföldi villámcsődületekre.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kezdeményezésére Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Gyergyószentmiklóson és Sepsiszentgyörgyön is mintegy 25-30-an gyűltek össze kedd este, hogy villámcsődülettel fejezzék ki: támogatják Skócia függetlenedését.

A tüntetők angol és magyar nyelvű feliratokkal biztosították támogatásukról a skót függetlenség híveit, székely és skót zászlót lobogtattak. A csődületek negyed óra után feloszlottak. 
 
„Fel szeretnénk hívni Európa, Skócia és a székelyek figyelmét, hogy vannak függetlenségi és autonómiatörekvések Nyugat-Európában is. Ez precedensértékű lehet” – idézte a Székelyhon portál Tiboldi Lászlót, az EMNT csíkszéki elnökét.
 
 

 
Cseh Gábor, az EMNT Maros megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, Skócia ugyan nem autonómiát akar, mint Székelyföld, hanem függetlenséget, de a skóciai népszavazás jelzés értékű lehet Európa számára a békés rendezés szempontjából. 
 
A marosvásárhelyi villámcsődületen legalább ugyanannyi rendőr és csendőr jelent meg, mint tüntető – közölte Cseh Gábor. A hatóságok a rendezvény valamennyi résztvevőjét igazoltatták, adataikat felírták, és bírságot helyeztek kilátásba valamennyi résztvevő számára. Gergyószentmiklóson is igazoltatták a résztvevők némelyikét.
 
Az MTI kérdésére, miszerint a megnyilvánulás nem táplálja-e a román társadalomnak azt a félelmét, hogy a székely autonómiatörekvések mögött is voltaképpen elszakadási szándék áll, Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke kijelentette: „minden békés, demokratikus eszközökkel zajló európai elkülönülési, függetlenedési szándék a javunkra van.” Hozzátette: ha Skóciának sikerül függetlenednie, a példa erőt adhat a székelységnek is.
 
További fotók a csíkszeredai flashmobról itt, a sepsiszentgyörgyiről itt. Ahol egy kisgyerek Mel Gibsonos képet tartott. Hogy miért? Ezért:
 
 

Hirdetés