Csíki pityókát vennének a kínaiak

Mert occó. Idén mindenképp, hisz rekordtermést regisztráltak. Mindenképp nagyot lendítene az eladásokon, ha egy Magyarországnál nagyobb régió beváltaná a székelyek hozzájuk fűzött reményeit.
Hirdetés

Az idei bőséges, de alacsony árú krumplitermés értékesítésének megkönnyítését remélik a szakemberek a hétfőn a pityóka hazájának számító Csíkszékre látogató kínai küldöttségtől. A Ninghszia Huj régió, Hargita megye kínai testvérmegyéjének delegációja Csíkszeredába és környékére látogatott.
Gálfi Nándor, a csíkszeredai burgonya kísérleti állomás vezetője mutatta be számukra a Csíki-medencében termesztett különböző burgonyafajtákat. Ezután a kínai térség mezőgazdasági igazgatója beszélt a régiójukról, amelynek földrajzi adottságai a Hargita megyeihez hasonlóak. A Magyarország méretéhez hasonló alapterülettel rendelkező Ninghszia Hujban közel 270 ezer hektárnak megfelelő földterületen termesztenek burgonyát.
Az ismertetőket követően a jelenlevők közelebbről szemügyre vették, megkóstolták a különböző pityókákat nyers, főtt és sült állapotban is, majd terepszemlére indultak. Ennek keretében Lázárfalva és Csíkszentkirály határában krumpliszedő gépeket láthattak munka közben, Csíkszentmártonban pedig a helyi termelőszövetkezet raktárába nyertek betekintést.
Becze István, a Hargita Megyei Tanács munkatársa elmondta, a látogatás eredményeképpen együttműködési szerződést köt a kínai megye mezőgazdasági igazgatósága és a csíkszéki burgonyatermelők egyesülete, amelyben a megyei önkormányzat mint alapító tag szerepel.
„Szeretnénk, ha a tapasztalatcserén túl akár már ebben az évben tudnának segíteni az idei hatalmas termés értékesítésében. A másik dolog, aminek örülnénk, ha az itthon megtermelt vetőmagot Kína felé tudnák exportálni a gazdák. A további együttműködés, tapasztalatcsere során kiderül, hogy sikerülhet-e. Harmadszorra pedig, jó lenne, ha valamilyen feldolgozót létesítenénk, amely megkönnyítené a burgonyatermés értékesítését” – fejtette ki a megyei önkormányzati képviselő.
 

Hirdetés