Emberéletet követelt az árvíz Bánságban

Fölcsuszamlás okozta egy ember halálát Orsova város mellett. Két személyt valószínűleg az ár vitt el.
Hirdetés

Egy ember meghalt, két másik eltűnt, miután az ország dél-nyugati részén a heves esőzések következtében áradások és földcsuszamlások keletkeztek. 900 háztartást öntött el a víz.

Gabriel Oprea belügyminiszter az elmúlt napok heves esőzései okozta kár eddigi mérlegét vonta meg hétfőn. Az általa közölt adatok szerint Mehedinti megyét sújtották legkeményebben az áradások, ott földcsuszamlás okozta egy ember halálát. 
 
A tragédia Orsova város kijáratánál történt a Duna partján: egy 60 éves férfit autójában ért a földcsuszamlás, és nem tudott kimenekülni. A baleset után csak öt órával tudták a katasztrófavédelmisek megközelíteni a helyszínt.
 
Két másik személyt eltűntnek nyilvánítottak. Egyiküket, egy 54 éves férfit a közeli Jeselnica községben rokonai mellől ragadta el az ár hétfőn, délután pedig egy 70 éves nénit is eltűntnek nyilvánítottak, miután rokonai nem találtak rá, és azt gyanítják, elsodorta az árvíz.
 

 
A román-szerb határ közelében fekvő Orsován a határrendőrök 67 diákot és 18 tanárt menekítettek ki a város több iskolájából. 
 
Orsovát érintő négy személyvonat ma nem közlekedett, és két InterRegio vonat (egy Bukarest-Temesvár és egy Budapest-Bukarest járat) kerülőúton és késéssel ér célba.
 
A DN6 jelzésű országutat lezárták Orsovától Karánsebes irányába. A környéken nehézkesen zajlik a közlekedés a mellékutakon is. A térségben 200 rendőr, csendőr és tűzoltó áll készen az esetleges további kitelepítésére.
 
Mehedinți megyében az elmúlt huszonnégy órában 100 millimétert meghaladó csapadék hullt. A román hidrológusok a Bánságban, vagyis több Temes és Krassó-Szörény megyei folyón hirdettek másodfokú árvízvédelmi készültséget.
 

Fotó: Horia Goliciu

Hirdetés