Bezzeg a katalánok!

Közel kétmillió ember vonult az utcára Barcelonában. Hahó, erdélyi magyarok, férfiak és asszonyok!
Hirdetés

Katalánok százezrei tüntettek csütörtökön Barcelonában, követelve a jogot, hogy szavazhassanak régiójuk függetlenségéről, ahogy azt Skóciában teszik egy hét múlva.

Az Artur Mas katalán elnök nacionalista koalíciója (CiU) által irányított polgármesteri hivatal egyenesen

1,8 millióra

taksálta az északkelet-spanyolországi nagyváros központjában összesereglett függetlenségpárti tüntetők számát, míg a spanyol kormány 470 és 520 ezer fő közé becsülte számukat.

A hatalmas tömeg Barcelona két sugárútját elárasztva a vörös-sárga csíkos katalán lobogók ezreivel egy, a légi felvételeken jól kivehető, hatalmas, nemzeti színű „V” betűt formált – a szavazás szó kezdőbetűjét kirajzolva –, így követelve a jogot, hogy megtarthassák Katalóniában a helyi kormány elnöke által november 9-re meghirdetett függetlenségi referendumot, amelyet a spanyol központi kormány alkotmányellenesnek tart és meg akar akadályozni.

„Beleszólást akarunk a politikába és a jövőnkbe.

Visszanyertük a szuverenitásunkat (a függetlenség kérdésének politikai napirendre vételével), s megtapasztaltuk, hogy mekkora erővel bírunk, ha mozgósítjuk magunkat a dolgok megváltoztatására” – jelentette ki Carme Forcadell, a függetlenségért küzdő Katalán Nemzeti Kongresszus (ANC) mozgalom vezetője, az esemény egyik szervezője.

Hirdetés

Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legfejlettebb régiója, amelynek saját nyelve és kultúrája van. Függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság, valamint az, hogy központi kormány sokak szerint a „süket fül” taktikáját folytatja a katalán függetlenségi törekvésekkel szemben.

(fotó: AlJazeera.com)

Hirdetés