Most akkor ez az RMDSZ autonómiatervezete, vagy nem?

Merthogy a Hotnews szerint igen. Az RMDSZ viszont nem egészen ezt mondja.
Hirdetés

Kovászna, Hargita és Maros megyei közigazgatási egységekből jönne létre a Székelyföld Autonóm Régió – olvasható abban a székelyföldi autonómiatervezetben, amelyet a Hotnews hírportál az RMDSZ-nek tulajdonít, s amelyet e portál szerdán teljes terjedelmében hozott nyilvánosságra román és magyar nyelven.

Állítólag ez az a dokumentum, amelyet az RMDSZ készül benyújtani a parlamentben. A tervezet szerint az említett régiót általános és közvetlen szavazással megválasztott regionális tanács és regionális végrehajtó testület vezetné.

Az elképzelés szerint a 77 tagú regionális tanács székhelye Székelyudvarhelyen lenne, e testületben számarányuknak megfelelően képviseltetnék magukat a régió nemzeti közösségei. A régió elnökét a regionális tanács választja. Az elnök a csíkszeredai székhelyű regionális végrehajtó testületet vezeti, melynek tagjait a regionális tanács soraiból választják majd.

A tervezet szerint a régión belül a megyék is megmaradnának. A dokumentum leszögezi, a régióban a román nyelv mellett a magyar is hivatalos nyelvnek számít. Az állami és megyei közhivatalokban a tisztségeket a román és a magyar nemzeti közösség arányai szerint tennék hozzáférhetővé, ezt azonban csak a tisztségek megüresedésével, lépésről lépésre alkalmaznák.

Hirdetés

A statútumtervezetet több erdélyi magyar lap, illetve portál is átvette. A Transindex portál a Hotnews által közzétett dokumentumra vezető linket is közölt, és a dokumentumot az RMDSZ autonómiastatútum-tervezetének tekintette.

Az RMDSZ illetékese az MTI-vel közölte, a szövetség csak azt az autonómiatervezetet tekinti hivatalosnak, amelyet maga hoz nyilvánosságra a saját honlapján.
 

Hirdetés