Sepsiszentgyörgy: műemlékké nyilváníttatnák a román zászlót

Legalábbis ezt szeretné a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Fóruma. Hétfőn a székelyföldi város „fasiszta-horthysta uralom alóli felszabadítása” emlékére szerveztek egyébként katonai parádét.
Hirdetés

Katonai parádét tartottak hétfőn Sepsiszentgyörgyön. A rendezvényt a székelyföldi város katonai helyőrsége szervezte a prefektusi hivatal támogatásával annak emlékére, hogy a román csapatok hetven éve „szabadították fel a várost a fasiszta-horthysta uralom alól”. Sebastian Cucu alprefektus ünnepi beszédében arra emlékeztetett, hogy a román hadsereg 1944. szeptember 8-án tűzte ki a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal tornyára a román lobogót. Ezt megelőzően a város környékén heves harcok dúltak, amelyekben a román hadsereg „az oly sokat szenvedett” helyi román lakosság támogatását is élvezte.
A hétfői rendezvényen egyébként a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Fóruma azt javasolta, hogy a román hadsereg által a városháza tornyára 70 évvel ezelőtt kitűzött román lobogót nyilvánítsák műemlékké.
Mint ismeretes, Sepsiszentgyörgy volt az első észak-erdélyi város, amelyikbe 1944-ben bevonult a román hadsereg. A bevonulás két héttel azután történt, hogy Bukarestben Mihály román király testőrsége letartóztatta Ion Antonescu marsallt, Románia Hitler-barát kormányzóját, és az ország átállt a szövetséges hatalmak oldalára.
 

Hirdetés