Nagy-Britannia felbomlása simán elképzelhető

Szakad az Egyesült Királyság? Miközben a Skócia függetlenségét támogatók kezdenek teret nyerni a tévés vitákon, egyes elemzők a pénzügyi piacokon megjelent aggodalmakra mutatnak rá.
Hirdetés

A Skócia függetlenségéről szóló népszavazás előtt két héttel egy ennek kedvező eredmény látszik körvonalazódni. A neves YouGov intézet által a brit The Sun és The Times napilapoknak készített felmérés a szavazási szándék jelentős változását mutatja. A Nagy-Britannián belül maradni akaró és a függetlenséget támogató skótok közötti különbség alig egy hónappal ezelőtt 22 százalék volt. Jelenleg ez 6 százalékra csökkent.

Ezt a függetlenség támogatói és Skócia jelenlegi jogállásának megőrzése mellett kiállók közti tévés viták számával lehet magyarázni – mely műsorokban, a kommentátorok szerint,  

a függetlenségpártiak hatásosabban érveltek. 

 
Az augusztus 28.–szeptember 1. közti időszakban készített felmérés azt mutatja, hogy a válaszadók 42 százaléka akarja a függetlenséget, míg 48 százalék a Nagy-Britanniában maradást támogatná. 8 százalék azt állítja, hogy nem döntött, 2 százalék pedig nem menne el szavazni.
 
Ha a 4,2 millió skót választó többsége igennel fog válaszolni arra a kérdésre, hogy Skóciának független országgá kellene-e válnia?, akkor jelentősen csökkenne Nagy-Britannia lakossága, területe és gazdasági ereje. Az egyik létfontosságú adó- és járulékbevételétől megfosztott és az egész közigazgatási átszervezési művelet költségeinek viselésére kényszerülő  

brit kormány vehemensen elutasítja 

 
a skót függetlenség gondolatát. David Cameron brit kormányfő arra figyelmeztetett, hogy Skócia – ha elszakad Londontól – nem tarthatja meg a fontot, aminek mélyrehatóan negatív következményei lesznek a skót gazdaságra nézve. A függetlenség melletti és elleni vita másik fontos eleme Skócia Európai Unión belüli státusza lenne, amennyiben a népszavazás a függetlenségpártiak győzelmét hozná. A skót nacionalisták szerint a jövendőbeli állam számára  

a font megtartása lenne az egyetlen gyakorlati opció 

 
a függetlenség kivívása esetén, vélik egyes brit elemzők. Alex Salmond skót kormányfő már tavaly azt nyilatkozta, hogy a font megtartása a „megfelelő megoldás”, tekintettel arra, hogy a brit pénz kitűnő eredményeket mutat. Állítása szerint a font skóciai megtartását az is elősegíti, hogy a termelékenység összehasonlítható az Egyesült Királyság többi részével, ami lényeges aspektus bármiféle monetáris unió sikeressége szempontjából.
 
Ezzel összefüggésben Cameron nemrég azt mondta Nagy-Britanniáról, hogy „a világ egyik legrégebbi és legsikeresebb egységes piaca”, megemlítve, hogy Skócia Nagy-Britanniával folytatott kereskedelme kétszer nagyobb, mint a világ többi részével zajló. Következésképpen legalább egymillió munkahely sorsáról van szó, mondta a brit kormányfő.
 

Fotó: Reuters

Hirdetés