Rendesen beszólt Băsescu az OMV-nek

Mint fogalmazott, az OMV addig lesz Románia partnere, ameddig elsőbbséget biztosít az ország érdekeinek.
Hirdetés

Az OMV addig lesz Románia partnere, ameddig elsőbbséget biztosít az ország érdekeinek – figyelmeztette szerdán Traian Băsescu államfő az osztrák olajvállalatot. A Mediafax hírügynökség szerint Băsescu az Ocean Endeavor Fekete-tengeri olajplatformon tett látogatásán megjegyezte: „sajtóhírek szerint az OMV-Ausztria olyan cégpolitikába kezdett, amely nem előnyös a román államnak”.
Az államfő nem részletezte az OMV-vel kapcsolatos kifogásait, de a Mediafax annak tulajdonítja a figyelmeztetést, hogy az OMV júniusban – Vlagyimir Putyin bécsi látogatása alkalmával – szerződést kötött az orosz Gazprommal a Déli Áramlat osztrák szakaszának kiépítéséről. Ugyanakkor felröppent az a hír is, hogy a Gazprom csaknem 25 százalékos részesedést vásárolna az OMV-ben. Az Európai Bizottság ellenezte a szerződést, mivel szerinte az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat, és nem teszi változatosabbá Európa energiaellátását.
Az OMV-Petrom és az ExxonMobil 2008-ban írt alá együttműködési szerződést 9900 négyzetkilométernyi tengerfenék feltérképezésére. A két cég 2012-ben közölte: jelentős gázmezőt fedezett fel a Fekete-tenger alatt, amelynek kitermelését az évtized végén kezdenék meg. Erre utalva Băsescu szerdai látogatásán kifejezte reményét, hogy Románia 2019-2020-ra már nem csak saját földgázszükségletét, hanem a Moldováét is fedezni tudja majd. „Ha jut még exportra is, annál jobb” – tette hozzá.  Megjegyezte: ha beigazolódnak a Fekete-tengeri gázlelőhelyekkel kapcsolatos várakozások, az Exxonnak és a Petromnak mintegy 4-5 milliárd dolláros befektetést kell majd eszközölnie a kitermelés megkezdéséhez.
Az osztrák OMV csoport a legnagyobb román olajcég, a Petrom többségi tulajdonosa, amelyben a román állam 20 százalékos részesedést őrzött meg.
 

Hirdetés