Kevesebb adóval terhelik az ipari létesítményeket

Végre Victor Ponta is belátta, mekkora baromság ez az oszlopadó. Nem szüntette be, de legalább 1,5 százalékról 1 százalékra csökkentette. Meglehet, ennek is a kampány az oka?
Hirdetés

A bukaresti kormány az év elején vezette be az úgynevezett oszlopadót egy sürgősségi kormányrendelet révén, amely szerint minden ipari létesítmény után leltári értékük 1,5 százalékát kell befizetni az államkasszába. Ezek olyan ipari létesítmények, amelyek nem ingatlanok, és korábban nem vonatkozott rájuk adókötelezettség.

Victor Ponta kormányfő szerint 1,5 százalékról 1 százalékra csökkenthető a különadó, az ebből származó bevételek pedig nem a központi költségvetésbe, hanem az önkormányzatokhoz jutnának. A román kormány eredetileg 500 millió lej bevételt remélt a kivetett különadóból, ehhez képest az év végéig várhatóan 1,5 milliárd lej folyik be az államkasszába.
 
Az első fél évben több nagyvállalat panaszkodott, hogy jelentősen csökkent nyereségük egyebek mellett a különadó miatt. A legnagyobb román vállalatnak, az OMV Petromnak 22 százalékkal csökkent a profitja az első hat hónapban. A vállalat vezetősége azzal magyarázta ezt, hogy 370 millió lej többletadót fizettek az államnak, amiből 162 millió lejt az ipari létesítményekre újonnan kivetett különadó tett ki. 

Hirdetés