Szeretnek SMS-sel utazni a váradiak és a kolozsváriak

Bevált az újítás, sokan élnek a mobiltelefonos jegyvásárlás lehetőségével mindkét városban. A bliccelők száma viszont nem csökken, sokak részéről csak kamu az, hogy nem tudtak jegyet venni.
Hirdetés

A kolozsvári és a nagyváradi közönség is kedvezően fogadta a helyi közlekedési vállalat újítását, miszerint telefonos üzenetben is lehet jegyet váltani a helyi járatokra.

Kolozsváron napi 400–500 jegyet vásárolnak SMS-ben – közölte a Krónika érdeklődésére Liviu Neag, a helyi közlekedési vállalat igazgatója. Úgy vélte, ez számottevő érdeklődést bizonyít, és arra számít, a jövőben tovább nő a telefonnal jegyet vásárolók száma.

A kincses városban június 18-a óta fizethető SMS-ben is a viteldíj a tömegközlekedési járatokon, a telefonos fizetés lehetőségével azok élhetnek, akik a romániai Vodafone-, Orange- vagy Digi Mobil-hálózatban működő telefonnal rendelkeznek. Az utasnak a 7478-as számra kell SMS-t küldenie, melybe be kell írnia annak az autóbusz-, trolibusz- vagy villamosjáratnak a számát, amellyel utazni kíván. Húsz másodperccel később a jegyvásárlást igazoló válaszüzenet érkezik a telefonra, mely 45 perces utazásra jogosít fel.

Ellenőrzés esetén ennek az üzenetnek a felmutatása igazolja, hogy az utas kifizette a viteldíjat. Egy utazás fél euróval és ennek az áfaértékével terheli meg az utazó telefonszámláját.

A tavaly decemberi bevezetése óta mostanáig folyamatosan nő az SMS-ben történő jegyvásárlás Nagyváradon is – mondja Labanc László, a helyi közlekedési vállalat kereskedelmi főosztályvezetője. Mint mondta, a mobiltelefonon keresztül történő értékesítés immár beérte a leggyengébb jegyárusító pontjuk bevételét, augusztus óta pedig már a metropolisövezet járataira is lehet telefonos üzenettel jegyet váltani.

Hirdetés

Az SMS díja a városban 3,5 lej, azaz 1 lejjel drágább, mint a bódékban vásárolt, nyomtatott, egy utazásra feljogosító jegy ára, de a telefonos kifizetés nem veszíti érvényét a járműről való leszállással, a kifizetéstől számítva egy óráig érvényes az adott vonalon.

A bliccelők száma viszont nem csökkent az újítás bevezetésével. „Voltaképp már csak azok takaróznak azzal, hogy nem tudtak jegyet váltani, akik nem akarnak fizetni. Ezt az indokot már nem tudják felhozni” – mutatott rá Labanc.
 

Hirdetés