Pálinka-szabadságharcossá válhat Románia is

A Szatmár megyei prefektus legalábbis erre irányuló kezdeményezést kíván benyújtani. Ha javaslatát elfogadnák, 200 liter szilvapálinka alatt adómenetességet élveznének a kisüsti készítői.
Hirdetés

Adómentességet kér Szatmár megye prefektusa a házi fogyasztásra készült pálinkára vonatkozóan. Eugeniu Avram bejelentette: az adótörvénykönyv módosítására tesz javaslatot azt követően, hogy Victor Ponta miniszterelnökkel közösen a napokban meghallgatták a megyében működő termelői egyesületek panaszait. Mint kifejtette, azt indítványozza, hogy adómentesen főzethessenek a családok évente 100 liternyi tiszta szesznek megfelelő mennyiséget, ami megközelítőleg 200 liternyi 50 fok körüli pálinkának felel meg. Ugyanakkor az említett mennyiséget meghaladó főzdék esetén javasolni kívánja, hogy az adót a tizedére csökkentsék. A községi pálinkafőzők kapcsán pedig azt kívánja elérni, hogy ezek ne kelljen „adóraktárakat” (antrepozit fiscal) létesíteniük, amennyiben nem eladásra dolgoznak, mindössze a lakosságnak nyújtanak szolgáltatást.

A kisüsti adója miatt az elmúlt években számtalanszor reklamáltak a gazdák, nem értenek egyet ugyanis azzal, hogy a gabonaszesszel egy kategóriába sorolják a gyümölcspálinkát, és nem kedvezményes adójú (vagy adómentes) hagyományos termékként kezelik. A kormány, illetve a szakhatóságok válasza minden esetben az volt, hogy az EU-csatlakozási tárgyalások során kellett volna kiharcolni a kisüsti számára a különleges besorolást, azonban mivel ez nem történt meg, külön jóváhagyás kellene az Unió részéről ahhoz, hogy könnyítsenek a gazdák terhein.

Eugeniu Avram az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre kifejtette, egyelőre nem bólintott rá az Európai Bizottság a román kezdeményezésre, de úgy véli, tekintettel az ez évi kiváló szilvatermésre, idén eltekinthetne a kormány a házi fogyasztásra készülő pálinka megadóztatásától.

A jelenlegi szabályozás szerint egyébként 50 liternyi 100 százalékos alkoholtartalmú párlat (azaz körülbelül 100 liternyi 50 fokos kisüsti) főzhető gazdaságonként kedvezményesen – az említett mennyiség alatt a hektoliterenkénti ezer eurós általános szeszadó fele fizetendő.

Becslések szerint Szatmár megyében jobb esztendőkben a termelés meghaladja a 10 millió litert, aminek azonban mindössze fele jelenik meg a hivatalos statisztikákban. Idén rekordra éppen nem számítanak, az Avasban ugyanis ritka jó a termés, de Bükkaljáról ugyanez nem mondható el. Ezért Ioan Cioltean, a megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint Szatmár megyében idén 4-5 millió liternyi kisüstit főzhetnek a gazdák.

Mint ismeretes, az Európai Unió kifogásolja a jövedékiadó-mentes otthoni pálinkafőzést. Emiatt indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben az Európai Bizottság. Szerintük ugyanis a törvény meg nem engedett, túl nagy adókedvezményt biztosított a pálinkafőzőknek.

Kép: parameter.sk

Hirdetés