Ice Bucket Madness

Mindenki tolja a jegesvizet a fejére. Virális a cucc. Közben sokan azt se tudják, miről szól. És akkor, egy ellenkiáltvány.
Hirdetés

1. Nem kívánok egy emberbaráti tettet bohóckodássá változtatni. Ha adományozni akarsz, adományozz. A fejre borított veder nem ment meg életeket.

2. Nem vagyok híresség, nem akarok szavazatokat gyűjteni, nem sóvárgok olcsó PR után. Ha az Ice Bucket Challenge hasznot hoz neked, érdemes megpróbálkoznod vele. Ha fogadásból teszed, akkor tényleg nevetséges.

3. Etológus vagyok. Ismerem Pavlov kísérleteit a kutyákkal és a feltételes reflexekkel. Nem akarok kísérleti egér lenni egy hasonló, globális léptékű kísérletben.

4. Szeretek eredeti lenni, nem másolat. A különlegesség a kampány első napjaiban kimerült. Az elsők eredetiek voltak, a többiek papagáj módjára utánozzák őket.

5. A kihívás nemes célt fogalmaz meg, de engem lelki zsarolásra emlékeztet. Mindenféle zsarolást utálok.

6. Megtanultam felismerni a nyájszellem kialakulási folyamatait. Ahogy meglátom őket, visszalépek. A csoporthoz tartozásnak más, sőt intelligensebb dimenziói is vannak. Itt nem erről van szó.

7. A selfie-syndrome nevű globális megtébolyodás után újabb ragály kapott el minket – az Ice Bucket Challenge. Nem tudom, mi lesz a következő, de én mást értek a globalizálás alatt. Legalábbis nem egy globális nyáj kialakulását.

8. Egyesek ezt szolidaritásnak nevezik. A szolidaritás jó dolog, de csak akkor, ha nem ölt őrült formát. Mint a kitartás. Létezik egy nemes ügy hirdetése melletti kitartás és létezik ostobaság melletti kitartás. Súlyos dolog, ha a második az első helyébe lép.

Hirdetés

9. Egy vedernyi jeges víz a fejünkre meg is betegíthet, szó szerint (légzésleállás, szívleállás, agygörcs). Egyesek bele is haltak (megérdemlik az ostoba halálért osztogatott Darwin-díjat).

10. Ha diókat törtem volna a fejemmel, akkor talán könnyebben belementem volna abba, hogy fejbúbon öntsem magam egy veder jeges vízzel. De működő agyra van szükségem. Többek között azért, hogy ne váljék más kollektív pszichózisok áldozatává.

Ennél is több okom lehetne. De nem a számuk számít. A fentiek közül bármelyik is elegendő ahhoz, hogy ne öntsek egy veder jeges vizet a fejemre.

A társadalmi kísérlet 10-est érdemel. Az emberek a XXI. század kellős közepén tökéletesen manipulálhatók. Te is közéjük tartozol?

 

 

Hirdetés