Újabb csatát nyerhet a fogyasztóvédelem a bankokkal szemben

Azt szeretnék elérni, ha a tranzakciós díjakat is közölné a kedves ügyféllel a bankautomata. A pénzintézetek természetesen pampognak.
Hirdetés

A bankok ügyfeleinek nyújtana segítséget az országos fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC), amelynek kezdeményezése alapján a kormány kötelezheti a pénzintézeteket, hogy a bankautomaták képernyőjén tüntessék fel az egyes tranzakciók, illetve más műveletek esetén felszámolt illetékek, kezelési költségek értékét. A fogyasztóvédelem által benyújtott törvénytervezet szerint az automatáknak nem százalékosan kellene feltüntetniük a pénzintézetek által felszámolt díjakat, hanem az abszolút értéket kell közölniük, amikor az ügyfél hitel- vagy bankkártyáját használja.

A tervezetet szeptember elsején bocsátják közvitára, a javaslatokat, észrevételeket pedig 11-éig várják.

Noha a tervezet jelentős segítséget nyújtana az ügyfeleknek, az idén alakult – a Román Kereskedelmi Bank (BCR), a Román Fejlesztési Bank (BRD), a Raiffeisen, az UniCredit–Ţiriac, a Volksbank és az ING Bank által létrehozott – romániai banki munkáltatók tanácsa (CPBR) kifogásolja, hogy a kezdeményezők előzetesen nem egyeztettek velük a tervezetről, emellett túlságosan kevés időt szánnak az elképzelés közvitájára. A szövetség közleményben jelezte, hogy támogatja ugyan a felvetést abban az esetben, ha az „nem okoz visszásságokat a piacon”, az elképzelések megvalósítását azonban széleskörű vitának kell megelőznie – még a tervezet nyilvánosságra hozása előtt –, amelyben a banki szektor képviselőinek is részt kell venniük.

Hirdetés