Kiakadt a főügyész

Arra, hogy Dan Voiculescu elítélését az általa alapított Intact médiatröszt a sajtószabadság elleni támadásnak értelmezi, és folyamatosan támadja az ügyészeket, bírókat.
Hirdetés

Határozottan visszautasította hétfőn a korrupcióellenes főügyész, hogy a Dan Voiculescu médiamágnást célzó bűnvádi eljárás sértené a sajtószabadságot – írja a Krónika.

Vizsgálatot indított a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Ta­nács (CSM) annak megállapítá­sára, hogy sértették-e a Dan Voiculescu üzletember elleni perben eljáró ügyészek és bírák függetlenségét és pártatlanságát az ügyben megjelent sajtóanyagok.
 
A bírói testület azután rendelte el az eljárást, hogy Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője szerint a CSM és a médiahatóság (CNA) tétlenül szemlélte az élelmiszerkutató intézet (ICA) privatizációjával kapcsolatban lefolytatott pert övező sajtóhadjáratot.
 
Kövesi leszögezte: a tíz év börtönbüntetésre ítélt Voiculescu tulajdonában lévő Antena3 újságíróinak állításával ellentétben sem a bűnvádi eljárás, sem a hat évig zajló per nem irányult a hírtelevízió ellen, amelynek semmilyen szerepe nem volt a nyomozati anyagban. Elmondta, a bíróság a privatizáció útján szerzett telek és a rajta található épületek lefoglalását rendelte el, az Antena3 pedig maradhat, ha meg tud egyezni a bérleti díjról székháza új tulajdonosával.
 
Az önmagát „elkobzott csatornaként” feltüntető hírtévé hívására mintegy kétezren vettek részt az államfői hivatal előtt vasárnap tartott megmozduláson, amelynek résztvevői Băsescu lemondását követelték, és az igazságszolgáltatást ostorozták.

Hirdetés