Kínaiak építenek reaktorokat Cernavodán

A két új reaktorhoz korábban verbuvált nemzetközi konzorcium szétolvadt a gazdasági válságban. A kínaiak most bebiztosították magukat.
Hirdetés

A NucNet megszellőztette, hogy a China Nuclear Power Engineering Companyval (CNPEC) írt alá „kizárólagos és kötelező érvényű” megállapodást a cernavodai atomerőmű – írja a hvg.hu.

A Candu Energy tájékoztatása szerint a Cernavoda-3, illetve Cernavoda-4 blokk a telephelyen jelenleg üzemelő két blokkhoz hasonlóan Candu 6-os típusú lesz, de azoknak már egy olyan továbbfejlesztett változata, mely megfelel a jelenlegi biztonsági előírásoknak (ide értve a Fukushima utáni változásokat is). 
 
A megállapodás szerint a Candu Energy (mely a kanadai SNC-Lavalin vállalatcsoport része) leszállítja a reaktorokat a Nuclearelectrica vállalat részére, és az erőművet a CNPEC építi.
 
A kínai anyavállalat és a román cég tavaly novemberében szándéknyilatkozatot írt alá a kérdésben. Jelenleg két nukleáris blokk termel villamos energiát, a Cernavoda-1 1996 decembere, a Cernavoda-2 2007 októbere óta termel kereskedelmi céllal. 
 
A telephelyre eredetileg öt Candu reaktort terveztek, de a ’90-es években a forráshiány, majd pedig az áram iránti kereslet esése miatt az építkezést felfüggesztették, és már csak a két blok építésének befejezésére összpontosítottak. A kétezres évek második felében nemzetközi konzorcium állt össze két újabb reaktor megépítésére, a gazdasági válság éveiben viszont sorra szálltak ki a befektetők.
 
Tavaly karácsonykor az utolsó két magánbefektető, az Enel és az ArcelorMittal is kiszállt  a több mint hatmilliárd eurós projektből, a Nuclearelectrica révén az állam maradt a tervezett beruházás egyedüli részvényese.

Hirdetés